In data de 19 iunie a.c. se va organiza la Bruxelles, in cadrul Parlamentului European, conferinta pentru Reglementarea statutului artistilor in Uniunea Europeana, in cadrul careia si artistii romani vor pleda pentru drepturile lor.
Conferinta va fi de fapt o dezbatere si va reuni reprezentanti ai Comisiei Europene, europarlamentari, reprezentanti ai unor sindicate de artisti din UE si juristi specializati in drepturi conexe ale artistilor. Subiectele principale de discutie sunt:
- crearea unui sistem de pensii pentru artisti
- gestionarea colectiva a drepturilor conexe ale artistilor, la standarde europene.
Romania va fi reprezentata de o parte dintre cei mai cunoscuti artisti ai sai, determinati ca prin participarea lor la aceasta conferinta sa aduca o contributie semnificativa la schimbarea legislatiei europene care se va aplica implicit si in Romania.
Printre acestia se numara: Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Smiley, Connect-R, Andreea Banica, Toni Grecu, Gheorghe Turda, Dinu Iancu Salajanu, Laurentiu Duta, Tibi Sobiola si altii.
Toni Grecu: "De ce am primit bani pana anul trecut din drepturile de autor? S-a schimbat conducerea si din acest motiv nu am mai primit bani! Primeam 2.000 RON pe an? De ce atat?".
Tibi Sobiola: "Ma bucur foarte tare ca pentru prima oara ne-am intalnit si vrem sa facem ceva pentru noi! Sa fim colegi, sa fim artisti uniti! Ii multumesc mult lui Petru Luhan si echipei sale pentru ca au demarat in Parlamentul European niste lucruri. Probabil ca mai sunt artisti in tara care au crescut in spirit familial. Parintii mei au cantat toata viata lor in restaurante si pe vase de croaziera si acei ani nu sunt justificati la pensie! Parintii mei nu au nicio pensie! Nu as vrea sa ajung si eu in postura lor!".
Stefan Gheorghiu - director Credidam si artist interpret: "Veniturile de proprietate intelectuala sunt cenzurate de birocratie! Cultura romaneasca e o bogatie in cadrul patrimoniului european. Sunt convins ca vom avea forta necesara pentru a pleda pentru cultura romaneasca. Avem posibilitatea de a avea o evidenta a datelor. Romania a implementat principiile de transparenta".


Ce spune lumea producatorilor de muzica

Laurentiu Duta: "E laudabil sa adunati atatia artisti la Bruxelles! Poate ca noi suntem norocosii care am rezistat schimbarilor muzicale. Multi artisti au plecate peste hotare pentru ca aici castigau 1.000 RON pe luna! Ar trebui ca cei care cotizeaza 10 - 20 de ani sa aiba pensii differentiate! Din 1997, de cand scriu muzicam am 16 ani de hituri! Prezenta muzicii romanesti pe radiouri e o alta problema. Sunt unele radiouri care difuzeaza 50% muzica romaneasca si altele care difuzeaza doar 2 - 5% muzica romaneasca. In afara, de exemplu in Canada, e o lege care incurajeaza difuzarea muzicii tarii respective".

Alexandru Arsinel (este si in conducerea Crediam), director al Teatrului de Revista C. Tanase: "Impactul in UE mi-a declansat visuri si dorinte ca sa traim mai bine, sa profitam de o bunastare care ar fi dat buzna spre noi. Daca vom vorbi despre pensii ni se va arata ca legislatia Romaniei acopera aceste probleme. Sunt putin mai pragmatic si ma voi referi la lucruri concrete. Multi artisit romani sunt solicitati pentru a lucra in strainatate. Ne simtim niste prestatori de servicii coborati din bananieri! In ce priveste recoltarea banilor de catre diferite asociatii din Romania, ar trebui sa fie recalculate drepturile de autor. Cesionarea drepturilor de autor e o alta problema. Trebuie sa apara o lege. ORDA a aparut ca o necessitate de a ne pune la punct. De multe ori ne incurca! Cred ca ORDA nu poate lua nicio hotarare decat impreuna cu aceste asociatii. E extrem de sinuos de a obtine fonduri de la UE. Ar trebui sa se creeze un fond european pentru ajutorarea artistilor aflati in suferinta si un fond pentru camine pentru artisti! Personal, as vrea ca Teatrul de Revista C. Tanase sa poata dezvolta un atelier de creatie pentru artistii de Revista".
Petru Luhan - europarlamentar: "Se descopera idei commune si idei contradictorii. M-as bucura mult ca si cultura romaneasca sa-si puna amprenta. Miercuri, 19 iunie a.c., in Parlamentul European, se vor dezbate cateva probleme ale artistilor. Va fi prima conferinta dedicata problemelor artistilor din Romania in Parlamentul European".