DeCeNews : Ce acopera scandalul Alexandrescu (Autor : Val Valcu)

In timp ce se asteapta recursul directorului Intact, miscari importante s-au desfasurat pe tabla de sah a politicii. Monarhistii au vazut Casa Regala scoasa din proiectul viitoarei Constitutii. Cu promisiunea ca se va discuta, candva, despre rolul acesteia. Cel mai probabil, spre toamna, cand nu va mai fi timp, asa ca problema va fi expediata intr-un viitor incert. Dar, asta se si astepta. Doar n-o sa lase partidele angrenate in cursa pentru presedintie loc unei monarhii constitutionale.
Pragul electoral a fost scazut la 30 de procente. Daca miscarea se efectua acum un an...Astazi, singurul efect, pe termen scurt, ar fi validarea noii Constitutii. Cu o conditie: sa nu se scarbeasca lumea atat de mult incat sa nu se prezinte nici macar o treime la urne. Nici nu cred ca are cineva un interes arzator pentru o noua lege fundamentala. Toate partidele, includiv PSD, se vor confrunta cu opozitia baronilor locali la regionalizare. PNL nu ar dori reducerea prerogativelor prezidentiale, daca tot spera la fotoliul de la Cotroceni. UDMR are in program boicotarea articolului 1, iar PDL si PPDD zic mersi daca pica un proiect important al USL.
PSD sustine uninominalul pur- o alta decizie cu impact! Un mesaj de forta, pe linia discursului din 2012. Scurta vreme dupa ce purtatorul de cuvant al PSD a facut anuntul, Relu Fenechiu, lider important al PNL, a recunoscut ca o astfel de lege electorala avantajeaza partidul cel mai puternic. Imediat a afirmat ca, personal, sustine legea, dar ce te faci ca si Vasile Blaga se opune, la randul sau, folosind argumentul ca partidele mari iau totul? Se dau iar apa la moara scenariilor care vad o posibila o noua alianta DA, dupa separarea lui Traian Basescu de PDL.
Precizarea lui Fenechiu (cea cu sustinerea) vine dupa alt gest politic important. Poate cel mai important. Scandalul SRS a fost stins printr-un acord in interiorul USL, anuntat chiar in aceeasi zi. Uniunea va avea un Cod de conduita, astfel incat membrii partidelor din USL sa "nu mai fie in acelasi timp si la guvernare si in Opozitie". Acordul permite mentinerea USL si pare a rezolva o problema grea din arcul guvernamental.
Insa, cu exceptia Codului de conduita, care depinde exclusiv de intelegerile dintre Ponta si Antonescu, propunerile politice amintite au nevoie si de aprobarea lui Traian Basescu. Altfel spus, a Curtii Constitutionale, unde se va ajunge in cateva zile la un raport 6/3, din perspectiva prezidentiala. Abia la CCR se va testa valabilitatea acordului de coabitare.