Cancelarul german, Angela Merkel, a primit miercuri la Bruxelles Premiul iudaismului european, recompensa decernata de Conferinta rabinilor europeni si Comunitatea evreiasca din Belgia, in semn de multumire pentru ‘contributia sa la dezvoltarea comunitatilor evreiesti in Germania‘, transmite AFP.
Sefa cabinetului german a primit aceasta distinctie in cursul unei ceremonii organizate la Marea Sinagoga din Bruxelles, dupa incheierea summitului liderilor europeni.
Premiul iudaismului european are ca scop sa onoreze o personalitate care serveste in acelasi timp cauza europeana si cea a iudaismului.
Cancelarul german este ‘o femeie care se bate pentru valorile fundamentale care sunt deschiderea, toleranta si respectul demnitatii. Ea a luat intotdeauna pozitie impotriva oricarei forme de rasism si a fost in fruntea luptei impotriva antisemitismului‘, a mentionat, inainte de inmanarea premiului, marele rabin al Bruxellesului, Albert Guigui.
‘Avand in vedere istoria secolului al XX-lea, acordarea acestei distinctii evreiesti unei inalte personalitati politice germane reprezinta un eveniment bogat in simboluri‘, a mai subliniat Guigui. ‘Este o noua pagina care se deschide in cadrul prieteniei si respectului reciproc, dupa o perioada sumbra marcata de diverse lovituri pentru comunitatea evreiasca, dar si pentru Germania‘, a insistat el.
‘Rabinii europeni nu au uitat nici actiunea sa eminamente pozitiva pentru mentinerea
dreptului la circumcizie in Germania‘, a mai reamintit Albert Guigui.
Creat in urma cu doi ani, Premiul iudaismului european a fost inmanat pentru prima data anul trecut fostului presedinte al Parlamentului European, Jerzy Buzek