DeCeNews: PSD merge pana la capat. Daca PNL nu-l da afara pe SRS, Ponta cauta alta majoritate parlamentara

USL se va sparge, daca Sorin Roșca Stanescu ramane membru al PNL, au declarat pentru DeCe News surse din conducerea PSD. Social-democratii sunt hotarati sa denunte acordul cu liberalii, daca acestia nu-l sanctioneaza pe senator pentru declaratiile la adresa premierului si ale conducerii PSD. Spre deosebire de alte situatii cand au aparut tensiuni in USL, dar s-a mers spre consens, criza din ultimele zile este de tip totul sau nimic. Social-democratii nu vor ceda si nu sunt dispusi la variante de compromis, au declarat sursele amintite.
Premierul a avut joi discutii cu liderii PSD pentru a stabili care vor fi ministrii interimari, in caz ca se va ajunge la demiterea liberalilor din guvern. Nu este exclusa nici varianta ocuparii a cate doua portofolii de catre ministrii PSD, pana la alcatuirea unei noi majoritati parlamentare si investirea unui nou guvern. Cel mai probabil, Victor Ponta i-ar putea demite pe ministri liberali dupa ce se intoarce de la Consiliul European care are loc miercuri, 22 mai.

PSD il sustine pe Ponta

Mai multi lideri locali ai PSD au transmis in cursul zilei mesaje catre Centru, exprimandu-si sustinerea pentru o eventuala denuntare a protocolului cu PNL. Parlamentarii social-democrati sunt revoltati, la randul lor, de votul liberalilor in Senat, care au sustinut alaturi de PDL si PPDD initiativa senatorului Rosca Stanescu. Daca PNL voteaza cu Opozitia, atunci sa treaca in Opozitie, spun ei.
Social-democratii sunt nemultumiti ca liberalii isi fac campanie electorala pe seama guvernului, in timp ce ei deconteaza dificultatile guvernarii. Excluderea senatorului Stanescu ar fi un avertisment pentru alti liberali care isi construiesc proiecte personale, pe seama Executivului. De asemenea, cedarea ar stabili clar raporturile de putere din interiorul USL.

Liberalii cauta solutii

Liberalii au fost surprinsi de reactia dura a PSD, pe care nu o anticipau. Conducerea partidului este dispusa la concesii (Crin Antonescu s-a aratat rezervat in declaratii, Sorin Rosca Stanescu si-a cerut scuze). Totusi, nu se poate merge prea departe, sau prea rapid, in directia impacarii, pentru ca s-ar genera perceptia unei infrangeri. De altfel, Crin Antonescu are de suferit in ambele situatii. Daca il exclude pe senatorul Stanescu, va pierde simpatia electoratului dur anti-Basescu. Daca pierde guvernarea, se poate astepta la o revolta in PNL, sau cel putin la o revenire spectaculoasa a gruparii Tariceanu. Unii lideri PNL considera ca Antonescu a cazut intr-o capcana, social-democratii cautand un motiv de rupere a USL. Presedintele PNL trebuia sa-l demita imediat pe SRS, care nu are vechime in partid si nu e o miza pentru care sa fie pierduta guvernarea. Un scenariu posibil ar fi fost excluderea la pachet a gruparii Chiliman si a senatorului Rosca Stanescu, dar declaratiile lui Antonescu fac dificila sustinerea acestei pozitii.