AGERPRES : Ion Iliescu nu se grabeste sa imbratiseze ideea reducerii cvorumului la referendum

Fostul presedinte Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, considera ca este de reflectat asupra propunerii privind reducerea cvorumului la referendum.
In opinia acestuia, pentru democrate este bine de mentinut pragul de 50 %, dar, in acest caz, trebuie ca referendumul sa aiba loc timp de doua zile, pentru ca cetatenii sa se poata prezenta la vot. Ion Iliescu a adus drept argument experienta de la referendumul pentru suspendarea presedintelui de anul trecut, dar si prezenta la vot redusa din ultimii ani din toate tarile europene, cu excepta celor care au introdus sistemul de vot obligatoriu. "Este de reflectat asupra acestui lucru. Experienta cu referendumul de anul trecut arata ceva. In primul rand, cred ca trebuiau programate doua zile, ca toata lumea sa mearga la vot sau atunci pragul sigur e de discutat. Pentru forta democratei este bine sa fie peste 50 %, dar atunci sa acorzi si timpul necesar ca omul sa participe, pentru ca in toata Europa participarea la vot e mai slaba decat a fost in momentele cu mai multa agitate politica, cu mai multa animate politica. Acum lumea nu prea mai merge la vot ca si in tari cu mare tradite", a declarat presedintele de onoare al PSD.
Deputatul PSD Florin Iordache a depus recent, la Senat, o initativa legislativa care vizeaza modificarea Legii referendumului, prin care se propune ca un astfel de scrutin sa fie validat daca la acesta participa cel putn 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, fata de 50% cat este acum prevazut in actul normativ.