AGERPRES - Victor Ponta este convins ca revizuirea Constitutiei trebuie sa aiba loc anul acesta

Premierul Victor Ponta a declarat ca, in opinia sa, anul 2013 ofera un "context politic si social" optim pentru procesul de revizuire a Constitutiei.
"Sunt absolut convins ca avem nevoie de o modificare constitutionala. Cum a spus presedintele Comisiei de la Venetia - orice Constitutie o data a zece ani trece printr-o procedura de updatare la noile realitati. Noi am avut o prima revizuire in 2003, iata ca sunt zece ani de atunci. De ce trebuie anul acesta? Pentru ca eu cred ca este un context politic si social in care se poate revizui Constitutia. Anul viitor va fi din nou context electoral. Ar fi riscant sa spunem ca nu facem anul acesta, lasam pe alta data. Cred ca este un moment bun, in care putem lasa deoparte ambitiile personale si ne putem gandi pentru urmatorii zece ani sa avem o Constitutie prin care sa facem mai eficiente institutiile statului decat au fost in ultima perioada", a spus Ponta in timpul dezbaterii "Statutul magistratului si independenta justitiei", organizata de Forumul Constitutional, in parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.
Premierul a precizat totodata ca modificarile propuse in cadrul procesului de revizuire a Constitutiei nu privesc structura acesteia, ci mai degraba reprezinta "un reglaj fin al unora dintre prevederile constitutionale, un reglaj fin care sa ne arate ca am inteles anumite puncte care nu au functionat sau care nu au fost suficient de clare in ultimii zece ani, care sa ne permita in urmatoarea perioada sa nu mai mergem in fiecare zi la CCR sa ne lamureasca ce vrea sa spuna Constitutia".
De asemenea, Victor Ponta a explicat ca este necesar ca noua Constitutie a Romaniei sa respecte toate prevederile europene si sa beneficieze de expertiza si de avizul "obiectiv" al reprezentantilor Comisiei de la Venetia. "Mi-am asumat politic faptul ca textul final al legii de revizuire va respecta toate standardele europene si va avea o expertiza din partea Comisiei de la Venetia, a carei obiectivitate este departe de orice critica interna. E important ca noi sa dam o forma preliminara a modificarilor avute in vedere. Vom solicita Comisiei, inainte de adoptarea finala, un punct de vedere pe fiecare modificare in parte, puncte de vedere care nu vor fi ignorate, ci incluse in modificarea constitutionala, asa incat sa beneficiem de obiectivitate", a mai spus premierul.
Ponta a tinut sa adauge ca este important "sa avem o modificare constitutionala anul acesta, sa nu ne gandim sa reinventam Constitutia, ci doar sa indreptam, sa clarificam aspectele unde am avut blocaje".