AGERPRES - Florin Iordache (PSD) propune scaderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%

Deputatul PSD Florin Iordache a depus marti, la Senat, o initiativa legislativa care vizeaza modificarea Legii referendumului, prin care se propune ca un astfel de scrutin sa fie validat daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, fata de 50% cat este acum prevazut in actul normativ.
"Am depus un proiect pentru modificarea Legii 3/2000, Legea referendumului, care contine doua noutati. Prima dintre ele se refera la cvorumul de participare la referendum in sensul ca acesta sa fie scazut de la 50% la 30% si cea de a doua conditie se refera la faptul ca rezultatul unui referendum sa fie validat daca nu mai putin de 25% din populatia cu drept de vot s-a pronuntat cu ‘da‘ sau ‘nu‘ in functie de specificul referendumului, deci, cele doua conditii cumulative pentru validarea unui referendum. (...) Daca pastram numai conditia cu 50% plus 1, ipotetic discutand, la un procent de 30% participare a cetatenilor cu jumatate plus 1 asta insemna ca la un procent de 15% plus un vot se putea adopta un referendum. De aceea am introdus cea de-a doua conditie cumulativa ca cvorum de validare a referendumului, minim 25% din cei care participa la un referendum sa se pronunte favorabil la referendum. Se aplica tuturor referendumurilor", a declarat deputatul PSD, la Palatul Parlamentului.
El a spus ca aceasta initiativa a avut-o avand in vedere gradul de absenteism la acest tip de scrutin.
"Am considerat ca acel prag de 50% este un prag foarte mare, s-a constatat un absenteism si s-a constatat ca nu intotdeauna populatia este interesata si de aceea am considerat ca trebuie sa coboram pragul de participare la referendum la 30%", a explicat deputatul PSD.
El a adaugat ca proiectul a fost depus impreuna cu colegii din USL.
‘‘Sunt mai multi colegi semnatari ai acestui proiect de lege. (...) Asteptam punctul de vedere al Guvernului si punctul de vedere al Consiliului Legislativ. L-am depus la Senat pentru ca in cazul acestui proiect de lege Camera Deputatilor este Camera decizionala", a mai spus Florin Iordache