Senatorul Sorin-Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata "Regionalizarea, o necesitate", pe care o puteti citi in continuare.

In ultima vreme am asistat la diverse discutii pro sau contra pe tema regionalizarii. Este un proiect care trebuie pus in practica, asa cum foarte multe state au facut-o, dandu-ne un exemplu real de dezvoltare economica si teritoriala.
Nu se pune problema, stimati colegi, ca titulatura Romaniei de stat national unitar sa fie pusa in pericol, ci regionalizarea inseamna gospodarirea proprie a cetatenilor unei zone, caci ei isi cunosc cel mai bine nevoile si oportunitatile. Si mai mult acum, decat oricand, ar trebui sa finalizam aceasta tema, deoarece astfel s-ar distribui echilibrat fondurile europene de care Romania are mare nevoie .
Asa cum bine spunea si primul ministru al tarii, o parte din atributiile Executivului, stimati colegi, ar trebui transferate regiunilor, judetelor sau oraselor, un astfel de transfer al unor atributii administrative va conduce la costuri mai mici si la mai multă eficientă, inclusiv in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene.
Actuala divizare administrativ-teritorial in 42 de unitati a constituit si constituie o frana majora in dezvoltarea tarii. Politicile de dezvoltare teritoriala ale Comisiei Europene sunt concepute pentru regiuni cu potential natural, economic si uman diferit de cel atat de faramitat al judetelor.
Finalitatea regionalizării inseamna, stimati colegi, crearea unui alt cadru al dezvoltarii economice si sociale a tarii, iar obiectivul major al acestei dezvoltari este asigurarea unui standard de viată mai ridicat pentru populatia regiunilor si, la nivel global, pentru populatia tarii.