HotNews: Andrei Alexandru (PSD) ii cere lui Victor Ponta sa demisioneze de la conducerea Guvernului, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului

Andrei Alexandru, membru PSD, ii cere premierului Victor Ponta, intr-o scrisoare deschisa, sa se "retraga din functia de prim-ministru" si sa nu mai candideze pentru un nou mandat de lider al partidului, la "Congresul ce se apropie". Social-democratul invoca "episodul penibil legat de numirile la Parchete si DNA" si o presupusa apropiere intre seful Guvernului si presedintele Traian Basescu, in conditiile in care "Este de notorietate faptul ca votul masiv obtinut de USL la alegeri a fost in mare masura anti-Basescu, personaj devenit odios la populatie, dar si pro-USL." Andrei Alexandru a fost purtatorul de cuvant al lui Nicolae Vacaroiu pe vremea cand acesta era premier si este considerat un apropiat al lui Vacaroiu si Ion Iliescu.
Redam integral scrisoarea adresata de social-democratul Andrei Alexandru premierului Victor Ponta:
Scrisoare deschisa:
Domnule Victor Ponta, presedinte al PSD si prim ministru al Guvernului,
Actiunea Dumneavoastra politica de dupa alegerile parlamentare si apropierea Congresului PSD m-au determinat sa va adresez aceasta scrisoare deschisa. Ea reprezinta singurul mijloc real pe care-l am la dispozitie si prin care inteleg sa-mi fac datoria ca simplu membru al PSD si ca cetatean roman.
Voi incepe cu concluzia demersului meu: va solicit sa va retrageti din functia de prim ministru al Guvernului Romaniei si sa nu mai candidati pentru un nou mandat de presedinte al PSD la Congresul ce se apropie. Nu pentru ca nu ati avea dreptul statutar, ci pentru a evita o situatie similara cu cea creata la precedentul Congres de Mircea Geoana, care ar aduce mari deservicii partidului.
Va prezint in continuare cateva dintre argumentele majore care sustin solicitarea mea.
Este de notorietate faptul ca votul masiv obtinut de USL la alegeri a fost in mare masura anti-Basescu, personaj devenit odios la populatie, dar si pro-USL. Tot de notorietate este si faptul ca majoritatea covarsitoare a electoratului a crezut ca viitoarea putere executiva si legislativa va face "dreptate pana la capat" si va relansa economia romaneasca grav afectata de incompetenta si coruptia camarilei lui Basescu. Ce a primit pana in prezent electoratul care ne-a acordat increderea?
Lasand la o parte episodul penibil legat de numirile la Parchete si DNA, "dreptate pana la capat" devine pe zi ce trece "musamalizare pana la capat". Daca numai jumatate din energia si timpul acordate luptei pentru controlul Justitiei ar fi fost utilizate pentru masuri de relansare economica, cu siguranta ca azi incepeau sa se intrevada si primele rezultate. Daca vreti cu adevarat "dreptate pana la capat", pentru ce faceti uz de toate mijloacele permise si nepermise ca, alaturi de Basescu, sa controlati Justitia ? Aveti probleme personale legate de Codul Penal ? Au asemenea probleme prieteni ai Dumneavoastra sau membri ai familiei ? Ati facut vreo intelegere verbala sau scrisa cu Basescu ca hotii deghizati in politicieni sa scape de bratul Legii ? Sunteti santajabil ? Raspunsul, care decurge logic din declaratiile si deciziile Dumneavoastra, pare a fi: "DA".
Deputatul PNL Ludovic Orban v-a pus ieri eticheta "Ponta=Basescu" si atunci mi-am amintit ca groparul Referendumului de demitere a presedintelui Romaniei, fostul ministru de Interne si liderul grupului de colaboratori ai lui Basescu din Cluj, Ioan Rus, a fost desemnat acum cateva zile sa fie ales vicepresedinte al partidului la apropiatul Congres. Stiti Dumneavoastra, "grupul de la Cluj", cel care i-a facut propaganda electorala publica lui EBA, dar mai ales Elenei Udrea impotriva lui Blaga, inaintea Conventiei PDL. Mi-am mai adus aminte ca socrul Dumneavoastra, senatorul si liderul grupului PSD, Ilie Sarbu, este si el un foarte apropiat prieten si colaborator al lui Ioan Rus si al echipei din Cluj. Este acelasi Ilie Sarbu care a cerut sa nu mai fie vazuta fotografia lui Ion Iliescu la grupul parlamentar al PSD din Senat. Poate va mai aduceti aminte de Ion Iliescu ! Este presedintele-fondator si de onoare al partidului, cel pe care il folositi la diverse ocazii festive drept aliat de fatada, dar caruia nu prea ii mai raspundeti la telefon si de ale carui pareri nu mai tineti seama.
Mi-am mai amintit de nasul fiului Dumneavoastra, Gabriel Oprea, un alt colaborator al portocaliilor, fara de care Traian Basescu n-ar fi putut sa-si bata joc de romani. Acelasi pentru care abuzul in serviciu, ridicarea in grad militar a clientelei politice basiste, a fost rasplatita cu un post de vicepremier in actualul Cabinet.
Mi-am mai amintit de asa-zisul pact de coabitare semnat cu Basescu intr-un soi de clandestinate usor de inteles. Lumea n-a votat USL-ul ca sa colaborati Dumneavoastra cu Basescu, ci dimpotriva, ca sa-l neutralizati prin mijloace legale si constitutionale.
Mi-am mai amintit si de un alt pact clandestin, semnat tot fara mandat si fara stirea oamenilor, prin care UDMR urma sa fie cooptat la guvernare, acelasi UDMR fara de care Basescu ar fi fost demis la Referendum. Pentru asta am castigat alegerile, acesta este mandatul acordat de popor, domnule presedinte al PSD ? Vreti UDMR in Guvern ? Nicio problema, dar consultati si electoratul nostru daca vrea asa ceva, pentru ca nu se va putea pune niciodata semnul egal intre PSD si parerile personale ale lui Victor Ponta.
De la alegeri incoace, exista totusi un capitol la care aveti rezultate cu adevarat remarcabile: prezenta seara de seara la diverse televiziuni. De parca pentru asta ne-a ales lumea: sa va admire vecinii si familia intr-o telenovela "live". Cu atatea televiziuni pe cap, cand sa mai aveti vreme si pentru biata economie a Romaniei ?
Domnule presedinte al PSD,
Mai sunt putine zile pana la Congresul PSD si parca va aud spunand: "V-am promis victoria si m-am tinut de cuvant, deci, merit un nou mandat, merit increderea Dumneavoastra". Victoria USL in alegeri este departe de a fi meritul Dumneavoastra. Este meritul multor membri simpli ai PSD si PNL care au inteles sa-si faca datoria, este si meritul lui Traian Basescu care i-a disperat pe romani. Dupa alegeri, pus sa va faceti datoria, pentru care ne-a fost acordata increderea, s-a vazut ca "imparatul e gol", ca a ajuns la conducerea PSD nu datorita unor merite politice sau profesionale, ci printr-o conjunctura unica si absolut intamplatoare.
Ar fi nedrept ca majoritatea onesta a membrilor PSD sa fie etichetata dupa prestatia Dumneavoastra ca premier si presedinte de partid. Nu cred ca vreun membru simplu al PSD s-ar bucura sa i se spuna vreodata: "Pentru ce se mai fac alegeri, pentru ce v-am votat psd-istilor, daca tot Basescu ne conduce prin intermediul vostru ?" Tot respectul pentru PNL, care face tot posibilul pentru electoratul sau de dreapta ! Cand oare ne vom pune si noi in slujba electoratului nostru de stanga ?
Nu m-ar surprinde de fel daca vor urma represalii sau atacuri la adresa mea. Amatorilor de asemenea exercitii le spun ca persoana mea e prea putin importanta si, oricat m-ati desfiinta pe mine, fondul problemei ramane. El se rezolva constructiv si nu prin eliminarea celui care aduce vestea proasta.