Inpolitics: Incendiar: liberalii aplica scenariul "Basescu 1997" pentru a forta spargerea USL? (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

O declaratie grava a unui lider marcant al PNL, Sorin Frunzaverde, provoaca furia premierului Ponta si chiar amenintari cu represalii din partea acestuia la adresa "iresponsabilului" din Resita. Sa fie vorba, insa, de o simpla iresponsabilitate, sau ne aflam la debutul repetarii scenariului Basescu din 1997, care a dus la caderea unui intreg guvern?
La mai putin de un an de la preluarea guvernarii, si la doar trei luni de guvernare post-electorala asistam la indesirea unor mesaje stranii, extrem de critice la adresa guvernarii, dar care nu vin dinspre opozitie - oricum inexistenta - ci chiar din interiorul coalitiei de la putere. Intr-o declaratie publica data azi de liberalul Sorin Frunzaverde, acesta arunca scenarii terifiante pe piata, potrivit carora Romania ar putea curind sa nu mai poata plati pensiile si salariile, ca si transele catre FMI.
Profetii fierbinti, care le concureaza pe cele ale Vocii Rusiei, postul moscovit care anunta repetarea scenariului bulgar al crizei politice si in tara noastra, odata cu aparitia ghioceilor.
In replica, Victor Ponta il califica drept iresponsabil pe Frunzaverde, dezminte categoric spusele acestuia si chiar ameninta ca i-ar putea taia din banii pentru Consiliul Judetean Caras-Severin, ca sa se invete minte.
Am spune ca un liberal s-a trezit cu fata la cearsaf si a scapat niste prostii pe gura daca nu am stii ca Frunzaverde nu e chiar Gigi Becali, in materie de declaratii, ci un politician cu mare experienta, care cind spune ceva, are un scop bine determinat.
Pe de alta parte, atacul lui vine la doar trei zile dupa ce Crin Antonescu insusi, la Pro TV, declara negru pe alb ca "Este inca neclar ce vrea sa faca guvernarea" si reamintea ca "principalul angajament pe care noi l-am luat atunci cand am cerut voturile oamenilor a fost acela ca vom reporni motoarele economiei si in consecinta vom crea locuri de munca", lucru care, dadea el de inteles, nu s-a prea intimplat.
In fine, nu mult inaintea lui Antonescu, alt liberal de marca, Varujan Vosganian, lovea la fel de taios: "Noi facem ministere dupa oameni, nu alegem oameni pentru ministere. Fiecare guvern nou schimba modul de guvernare. Suntem in administratia centrala ca noaptea in desert, unde dunele de nisip arata diferit dimineata fata de cum arata noaptea".Simpla coincidenta?Greu de crezut.
Mai degraba se pare ca asistam la o reeditare a celebrului scandal din guvernarea CDR cind, dupa o perioada cam la fel de lunga de la preluarea puterii, Traian Basescu a declansat atacul la guvernarea Ciorbea prin interviul dat in decembrie 1997 lui Claudiu Saftoiu, de la "Evenimentul zilei", in care critica dur stilul acestuia de a administra tara.
Cum se stie, Ciorbea a reactionat nervos, fortind demisia lui Basescu, partidul acestuia s-a solidarizat cu el, toti ministrii PD au demisionat si, dupa scurt timp, premierul insusi a fost nevoit sa demisioneze.
Pe atunci, executarea lui Ciorbea a avut rolul de a pastra configuratia parlamentara a puterii.Nu e imposibil ca acum, atacul la Ponta sa vizeze, dimpotriva, schimbarea acesteia. Si totul, in cadrul termenului avansat de Vocea Rusiei, adica pina apar ghioceii...