Legea restituirii proprietatilor a fost discutata in cadrul USL si in sedinta de Guvern, stabilindu-se ca pe 26 martie Guvernul sa isi asume raspunderea.
Saptamana aceasta legea este in dezbatere publica, se pot depune amendamente de catre grupurile parlamentare, si, de asemenea, a fost trimisa si la CEDO pentru a fi facute observatii pe marginea ei.
Pana acum, mesajele primite in mod informal de la CEDO sunt extrem de pozitive.
Legea va avea la baza 3 mari principii:
Restituirea in natura, acolo unde acest lucru este posibil. Daca restituirea in natura nu este posibila atunci se va restitui echivalentul in bani, in numerar, pe o perioada de 7 ani.
Toate cladirile retrocedate, dar care acum sunt folosite ca scoli, spitale sau institutii de cultura, vor fi retrocedate cu obligatia ca o perioada de timp, 20 de ani, sa isi pastreze destinatia.
Impozitarea celor care au cumparat drepturile litigioase de la proprietari cu 85%.
Aceasta lege va face dreptate proprietarilor si va pune capat samsarilor sustinuti politic, si care pana acum au profitat de situatia creata pentru a face averi foarte mari, de multe ori prin metode ilegale, prin presiuni la adresa adevaratilor proprietari.
Datele arata ca pana acum 1000 de cesionari de drepturi litigioase au primit 8 miliarde de lei, in timp ce un numar de 26 000 de mostenitori sau proprietari au primit 6,5 miliarde de lei.
Vedem ca principalii contestatari ai proiectului Guvernului sunt tocmai cei care au propus ca cei cu prioritate la despagubiri sa aiba cesionarii drepturilor litigioase. Asta prevede proiectul depus de Forta Civica si PDL.

(Sursa: Comunicat de presa)