RTV.NET: FUZIUNEA PSD-UNPR. Ce posturi de conducere va primi partidul lui Oprea. Scandal-monstru la Neamt

PSD si UNPR se pregatesc de fuziunea programata pentru Congresul din aprilie. Negocierile sunt in toi, insa reprezentatii celor doua partide vorbesc deja ce posturi de la varf vor merge la UNPR. Daca la nivel national, discutiile decurg fara probleme, teritoriul se confrunta cu frictiuni. La Neamt, pesedistii locului sunt nemultumiti de faptul ca presedintele Consiliului Judetean, Culita Tarata, isi doreste sefia organizatiei judetene, in pofida faptului ca UNPR-istii ar fi indrituiti doar la un post de vicepresedinte.
Deputatul UNPR Eugen Nicolicea, secretar al Camerei Deputatilor, spune ca negocierile intre cele doua partide sunt inca in curs, fuziunea urmand sa fie aprobata de catre Congresele celor doua partide.
"Probabil o sa folosim practica din vechime. Daca mai tineti minte, FDSN a fuzionat cu vreo 17 partide si fiecare dintre acestea a primit cate un post de vicepresedinte. Aveau un numar de vicepresedinti neegalat decat acum de catre PNL. Asa se facea in vechime. Vedem...", a declarat Nicolicea pentru RTV.NET.
Informatia este confirmata de surse din PSD. "Cel mai probabil, UNPR va primi un post de vicepresedinte la nivel national pentru Gabriel Oprea", a declarat un pesedist.
Un alt lider al partidului a precizat ca acelasi procedeu se va aplica si la nivelul judetelor. "Presedintele de la organizatia UNPR va deveni vicepresedinte la PSD. Filialelor li s-a comunicat deja sa pastreze un loc vacant de vicepresedinte pentru un om de la UNPR", a spus social-democratul.
Algoritmul ar putea fi dat peste cap in judetul Neamt, acolo unde UNPR detine sefia Consiliului Judetean prin fostul deputat Culita Tarata, iar la parlamentare a obtinut doua mandate prin deputatul Marian Enache si senatorul Octavian-Liviu Bumbu.
Pesedistii spun ca Tarata vrea sa se intoarca la PSD doar in calitate de presedinte al PSD Neamt. "Tarata vrea sa fie presedinte la PSD. Te doare mintea...", a spus cu naduf un social-democrat nemtean.
In schimb, presedintele recent ales al organizatiei PSD, deputatul Ioan Arsene, sustine ca UNPR va primi doar un post de vicepresedinte, in cazul in care fuziunea se realizeaza. Intrebat daca este adevarat ca Tarata ii vizeaza functia, Arsene a spus: "Vrutul e gratis. Nu-l costa nimic sa vrea. Chiar nu ma intereseaza ce-si doreste domnul Tarata".
In ultimele luni, organizatiile din Neamt ale PSD si UNPR au ajuns in conflict aproape deschis, punctul culminant fiind atins pe 1 februarie cand consilierii judeteni ai PSD si PNL au determinat demiterea din postul de vicepresedinte al Consiliului Judetean a lui Gabriel Farcas, un apropiat al lui Tarata.
Insa Arsene sustine ca demersul este unul normal. "Am adus normalitatea in Consiliul Judetean deoarece, conform protocolului USL, un post de vicepresedinte al CJ revenea liberalilor", a spus Arsene pentru RTV.NET.
Pe de alta parte, surse din UNPR sustin ca situatia tensionata de la Neamt este suficient de ingrijoratoare incat conducerile centrale ale celor doua partide sa caute sa aplaneze conflictul astfel incat fuziunea dintre cele doua partide sa decurga fara probleme. Chiar si presedintele Victor Ponta s-ar fi interesat de situatia din judet.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, pe 19 septembrie, la Romania TV, ca UNPR se va intoarce la PSD. Liderul social-democratilor a afirmat ca si presedintele UNPR, Gabriel Oprea, are aceeasi opinie.
Ponta a respins speculatiile legate de o eventuala rupere de catre UNPR a acordului cu PSD dupa alegerile parlamentare. "Din doua motive: in primul rand, la un moment foarte delicat, acela al investirii Guvernului pe care il conduc si de atunci incoace, cei de la UNPR au votat foarte corect alaturi de noi si, in al doilea rand, in viziunea mea si cred ca si a domnului Oprea, UNPR va reveni la PSD, la un moment dat", a declarat Ponta.
Presedintele PSD a spus ca isi asuma acordul prin care UNPR a primit locuri de la PSD pentru alegerile parlamentare din toamna. "Am luat o decizie de Realpolitik pe care am discutat-o cu colegii mei si ne-am asumat-o. Pana la urma si candidatii UNPR se vor supune votului oamenilor si unii vor fi realesi, iar altii nu", a mai spus social-democratul.