DeCeNews : Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, judecat de CC pentru Inalta tradare

Senatul Cehiei a votat luni pentru punerea sub a acuzare a presedintelui tarii, Vaclav Klaus, pentru Inata Tradare in legatura cu decretul sau de amnistiere din luna ianuarie, potrivit Reuters. Senatorii republicii il mai acuza pe Klaus de refuzul promulgarii numirii unor judecatori.
Majoritatea stangii din Senat, oponentii lui Klaus, ii cere Curtii Constitutionale a Republicii Cehe sa stabileasca daca seful statului ceh a incalcat legea fundamentala a tarii prin respectivul decret. 38 de senatori au votat "pentru", in timp ce 30 au votat impotriva acestui demers.
Actul de amnistie semnat de presedinte la 1 ianuarie a vizat circa 7.000 de detinuti, printre care si persoane inculpate pentru fapte de coruptie. "Este un gest menit sa le ofere o noua sansa acelor cetateni care au incalcat legea, dar care nu sunt delincventi recidivisti", spunea atunci Vaclav Klaus.
Pedeapsa maxima pe care o poate primi presedintele ceh este pierderea functiei sale, in conditiile in care mandatul sau - cel de-al doilea - se termina oricum la 7 martie. Ea ar constitui insa o lovitura simbolica data mostenirii unui politician de dreapta care a starnit iritare in unele cercuri din Europa prin atitudinea sa eurosceptica, noteaza Reuters.
Senatorii cehi il acuza totodata pe presedinte de incalcarea Constitutiei prin refuzul de a ratifica tratate europene si de a promulga numirea unor judecatori.
Vlaclav Klaus este un eurosceptic declarat, aflat la al doilea mandat de presedinte, iar inainte sa devina seful statului a detinut functia de premier. Cu o inclinatie spre populism, Klaus este cea mai importanta figura politica de pe scena politica post-comunista a Cehiei. Acestuia ii este atribuit un rol constructiv in dizolvarea pasnica a Cehoslovaciei in 1992 si in privatizarea economiei cehe de la inceputul anilor 90, cand era prim-ministru.