AGERPRES: Victor Ponta spera ca proiectul de revizuire a Constitutiei sa fie finalizat pana in mai, iar referendumul sa aiba loc in toamna

Uniunea Social Liberala isi propune sa termine proiectul de revizuire a Constitutiei pana la inceputul lunii mai, dupa care vor urma dezbateri in Parlament, iar in cursul toamnei - consultarea populara pe aceasta tema, a declarat marti premierul Victor Ponta.
"Noi, cei de la USL, avem un plan ambitios din acest punct de vedere, si anume cred ca este necesar acel forum constitutional format din experti, din reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, care sa dezbata propunerile partidelor, ale USL, ale societatii civile. Noi am stabilit 5 mai, de Paste, dupa care in mai-iunie - si daca va fi nevoie sa prelungim sesiunile parlamentare - sa se voteze in cele doua Camere propunerea de revizuire, dupa care in septembrie - octombrie sa avem referendumul de ratificare", a afirmat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, intrebat cand ar urma sa fie finalizat proiectul de revizuire a Legii fundamentale.
In opinia sa, sefia Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei ar trebui sa-i revina copresedintelui USL, Crin Antonescu. "Componenta acestei comisii trebuie votata din nou in plenul celor doua Camere, iar din partea USL, care evident va avea presedintia Comisiei, cred ca este important sa o conduca, pentru a da importanta gestului si greutate politica, domnul Antonescu, nu ca presedinte al Senatului, ci ca si copresedinte al USL, sa fie presedinte al USL, sa fie si presedintele acestei comisii", a spus Ponta.
Un reprezentant al presedintelui va face parte din forumul constitutional si va fi invitat permanent la Comisia constitutionala, a precizat Victor Ponta. "Categoric, presedintele, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, Guvernul evident vor avea reprezentanti. Ideea este sa avem cat mai multe puncte asupra carora sa cadem de acord si parerea mea este ca singurul an posibil este 2013, pentru ca nu avem tensiuni politice generate de ce va urma. Acum, in 2013, stim sigur ca Traian Basescu nu va mai fi presedinte de la anul viitor, ca isi incheie mandatul, si nu stim sigur cine va fi urmatorul presedinte. Eu cred ca va fi domnul Antonescu...", a spus Victor Ponta.
El a militat pentru o "modificare de substanta a sistemului politic", care sa ajute la evitarea crizelor, blocajelor, suspendarilor, a "malformatiilor" institutiilor statului in general.