Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat ca si-ar dori ca presedintele sa fie ales in continuare direct de catre cetateni, si nu de parlament, si ca ar vrea ca scrutinul sa aiba loc "cat mai repede", mentionand ca ramane candidatul USL pentru prezidentialele din 2014.
"Va spun ca mi-as dori, ca sa ne lamurim, ca aceste alegeri sa aiba loc cat mai repede. Nu (...) ca ard eu de nerabdare - candidat al USL - sa ma duc la Palatul Cotroceni si sa fiu presedinte. Nu de asta, ci pentru ca lipsa de legitimitate a lui Traian Basescu, toate suspiciunile justificate care se aduna in jurul sau, atata vreme cat va fi in acea pozitie, toate lucrurile care tin de anumite institutii in care influenta prezidentiala, ca sa fiu elegant, se mentine, toate lucrurile astea nu fac bine unei coerente constitutionale", a spus Crin Antonescu la Antena 3.
Intrebat daca va ramane in 2014 candidatul oficial al USL la presedintie, Antonescu a raspuns: "sigur". "Eu nu am niciun fel de ezitare, niciun fel de teama, niciun fel de suspiciune in legatura cu aceasta problema. Dar vreau sa mai fac o precizare: eu inteleg pana la un punct pasiunea jurnalistica pentru subiect: ‘dar oare nu se intampla ceva?‘. Dar poate punem capat acestei chestiuni! Nu-i corect nici fata de mine, nici fata dePNL, nici fata de PSD sau fata de Victor Ponta sau fata de victima predilecta Sorin Oprescu a acestor speculatii discutia pusa in felul acesta", a punctat Crin Antonescu.
El a tinut sa precizeze ca succesul sau la prezidentiale depinde de cat de puternic va fi, si nu de bunavointa partenerilor sai din USL. "Eu voi fi candidatul Uniunii Social Liberale, sunt candidatul oficial al acestei Uniuni si voi candidatul Uniunii si voi castiga alegerile prezidentiale daca voi fi suficient de puternic, nu daca va fi suficient de binevoitor PSD sau domnul Ponta sau se va concentra domnul Oprescu pe Primarie. Acestea sunt niste realitati politice si ele sunt la fel de adevarate precum si aceea ca nu am nici cel mai mic motiv sa reprosez ceva partenerilor mei in legatura cu bunele lor intentii", a adaugat Antonescu.
Pe de alta parte, Antonescu spera ca USL sa opteze anul acesta pentru modificarea legii electorale, punctand ca el considera ca acest demers va intruni consensul tuturor partidelor parlamentare. Intrebat daca USL are de gand sa schimbe legea electorala anul acesta, Antonescu a raspuns ca are aceasta convingere. "Sper ca va fi optiunea USL pentru ca si legile pe baza carora se organizeaza alegerile locale, sa nu mai vorbim de legea alegerilor parlamentare, sunt nedrepte, in cel de-al doilea caz chiar aberante", a spus Antonescu, la Antena 3.
El a sustinut ca acest demers va intruni consensul partidelor parlamentare. "Eu cred ca va fi consens pentru ca cel putin din ce discut si din ce aud discutandu-se in Parlament la toate grupurile parlamentare cam toata lumea s-a convins ca daca vrem proportionalitate trebuie sa revenim la liste, daca ne luam riscul intr-un peisaj electoral cum este cel din Romania, pentru un peisaj in valuri (...) atunci pentru votul uninominal trebuie sa facem un uninominal pur si dur intr-un tur sau in doua tururi", a spus liderul PNL. Antonescu a mai afirmat ca esential, in opinia sa, este cum vor arata Constitutia si legile electorale.