Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu, a declarat ca ideea devansarii alegerilor prezidentiale pentru luna mai 2014, astfel incat sa aiba loc in acelasi timp cu europarlamentarele, este una buna, el aratand ca ramane de vazut cum se va concretiza.
"Noi avem o problema de ani de zile. O tara ca Romania, care nu e asa de bogata ca sa zburde, asa cum ne-am dori toti, are zeci de alegeri. Eu cred ca devansarea si comansarea prezidentialelor cu europarlamentarele e o idee buna. Acum, cum se va concretiza ramane de vazut. Prima parte va fi Constitutia, care va decide de fapt cum vor fi alegerile, la cati ani, cum va ramane cu presedintele, dar, ca idee, eu cred ca e buna", a spus Ilie Sarbu.
El a precizat ca motivul principal al comasarii prezidentialelor cu europarlamentarele tine de evitarea unei cheltuieli in plus, in conditiile in care un scrutin costa cateva zeci de milioane de euro.
"Nu e normal sa nu avem doua randuri de alegeri intr-un an? Cheltuielile sunt foarte mari - cateva zeci de milioane. E doar o idee, cum se concretizeaza, ce inseamna, presedintele, e nou ales, facem cum fac americanii, il aleg in noiembrie si intra in atributii in ianuarie, dupa trei luni ... Deci mai sunt modele, trebuie sa ne adaptam. Si Romania poate sa faca, nu trebuie sa ne tinem mortis de o idee", a spus Ilie Sarbu.
El a adaugat ca o colaborare intre seful statului si USL este binevenita si ca, in opinia sa, va putea fi gasita o solutie si o cale de mijloc.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca devansarea alegerilor prezidentiale pentru luna mai 2014 este o propunere discutata numai in cadrul USL si pe care Uniunea Social Liberala o sustine, aratand ca seful statului nu a avut o pozitie fata de aceasta propunere la intalnirea de marti.
"Devansarea alegerilor prezidentiale este o propunere care a fost discutata numai in cadrul USL. Noi nu dorim ca in 2014 sa avem din nou dezbateri si batalii politice. Doua campanii electorale pe an sunt destul de grele, ultimii ani au aratat ca doua campanii electorale inseamna o societate divizata, iar partidele politice cu greu isi revin sa aiba o comunicare consistenta intre ele", a spus Zgonea.
El a aratat ca nu vede care ar fi problema ca Romania sa adopte un model precum cel american in care alegerile sunt in septembrie, in octombrie se valideaza mandatul si in ianuarie se depune juramantul.
"Este o propunere care va fi facuta si care trebuie sa fie reglementata prin modificare la Constitutie. Pana atunci, este o initiativa pe care USL o sustine. Eu, personal, din experienta pe care o am in ultimii sase ani de campanii electorale, cate doua pe an, de cand suntem membri ai UE, este bine si pentru Romania sa nu mai dea cate 30-40 de miliaone de euro pentru fiecare alegere", a spus Zgonea.
Intrebat care a fost reactia presedintelui Basescu atunci cand i s-a propus acest lucru, la intalnirea cu premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Crin Antonescu, de marti seara, Zgonea a spus ca seful statului nu a avut o pozitie. "Din ce am vazut, domnul presedinte, la momentul respectiv, nu a avut pozitie. A spus ca acest lucru trebuie sa fie clarificat printr-un text in modificarea Constitutiei", a spus Zgonea.
Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca marti seara a avut o intalnire cu premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea sefului statului, ideea comasarii alegerilor, sustinuta de USL, fiind evocata de catre premier.
"Domnul Basescu a solicitat o intalnire cu premierul si presedintii celor doua Camere, pe tema MCV. A avut loc aseara aceasta intalnire la Senat, subiectul acesta a fost, si anume apropiatul raport pe MCV, masurile legislative care sunt aferente unui asemenea subiect, contextul in care el se discuta, nimic spectaculos, lucruri normale", a declarat Antonescu, miercuri, intr-o intervantie telefonica la Antena 3.
Intrebat despre ideea comasarii alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare in 2014, Antonescu a raspuns: "A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunostinta optiunea sa sau a noastra, a USL, ca in 2014 sa nu mai avem doua alegeri, unele europarlamentare in primavara si unele prezidentiale in toamna, la termen si daca s-ar putea sa facem aceste alegeri impreuna, adica in primavara, urmand fie ca presedintele sa renunte la restul de mandat, deci cele cateva luni, cele 4-5 luni, fie sa intre in vigoare mandatul castigat de viitorul presedinte, de castigatorul alegerilor prezidentiale, in noiembrie, atunci cand expira al doilea mandat al domnului Basescu. Dar repet, nu a fost un subiect care sa se dezbata, a fost pur si simplu o idee evocata de Victor Ponta".
Intrebat daca ideea evocata de Ponta a fost sustinuta si de el, Antonescu a spus: "Da, si din punctul nostru de vedere, cred ca ar fi o solutie buna si, de altfel, cred ca in contextul in care discutam toata Constitutia, modificarea in multe locuri, in locuri importante, a Constitutiei, putem sa luam in calcul si acest lucru fara niciun fel de problema".
Chestionat asupra reactiei sefului statului la aceasta propunere, Crin Antonescu a spus ca aceasta nu a fost semnificativa, in sensul ca ar fi respins-o categoric sau ar fi imbratisat-o. "A luat act", a adaugat Antonescu.
Conform acestuia, presedintele Basescu ar fi preferat organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentare.
"Ma rog, a aratat ca din punctul domniei sale de vedere ar fi mai bine ca referendumul pentru intrarea in vigoare a Constitutiei sa fie cuplat cu europarlamentarele si prezidentialele sa ramana la termen. Noi credem insa ca, in conditiile in care efortul de modificare a Constitutiei in planul dezbaterii publice, lucrarilor din Parlament, in planul dialogului politic intre toate fortele, ajunge la un rezultat pana in toamna, se poate face acest referendum in toamna. Si, de asemenea, mai sunt niste legi care trebuie modificate, inainte de toate legea referendumului, din care trebuie scos pragul absurd de 50%", a spus Antonescu.
Vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu a declarat, marti seara, ca USL ia in considerare varianta in care alegerile prezidentiale din 2014 sa fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existand ideea la nivelul USL ca presedintele sa-si preia mandatul mai tarziu.
Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie organizate in luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar ca nu a primit inca un raspuns din partea acestuia.
Presedintele Traian Basescu "nu are o pozitie oficiala" referitoare la propunerea avansata de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidentiale din 2014 in mai-iunie si cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant Bogdan Oprea.
Actualul mandat al presedintelui se termina in decembrie 2014.