De Ce News: Cum vrea sa dea Basescu de pamant cu USL din patru miscari (Autor: Razvan Dumitrescu)

Cine crede ca Traian Basescu s-a resemnat si zace prabusit cu sticla in mana pe undeva printr-o incapere din Palatul Cotroceni se insala amarnic!
Am vazut cu totii continutul asa zisului pact semnat de premier cu domnul Guvernator si ne intrebam de ce era nevoie de asa ceva, adica de ce iti trebuie o hartie in care sa se spuna ca noaptea e noapte si ziua zi?
Daca reusesti sa nu razi in hohote si citesti totul cu mare atentie constati de fapt ca partile semnatare se obliga sa evite in cea mai mare parte lucruri pe care chiar Basescu le-a provocat. Nu cred ca l-ati auzit vreodata pe Ponta insultandu-l pe cel ce isi spune seful statului dar veti gasi in schimb o pleiada de declaratii insultatoare la adresa prim-ministrului, marca Traian Basescu. Nu aici este insa miza si voi explica de ce.
Eu sunt convins ca nu pentru uz intern si-a dorit omul din Palat acest document aparent benign. Acolo se vorbeste despre o serie de lucruri ce tin de politica externa, securitate, justitie, institutii si felul in care sunt redactate pasajele ma duc cu gandul la faptul ca nu toti si-au dat inca seama ca simpla insiruire a acelor aspecte sub semnatura celor care detin cele mai importante functii in stat va fi interpretata de unii oficiali UE ca o recunoastere a faptului ca in Romania sunt mari probleme la toate aceste capitole! In acest fel, Basescu a mai agatat un MCV de coada Romaniei si, pe cale de consecinta, inca o monitorizare pe toate capitolele din document. Nu degeaba se plimba el cu hartia facuta sul, printre liderii europeni de la Consiliul European, in vazul tuturor, chiar cu riscul unor scene de un ridicol absolut...Pactul este de fapt punctul de plecare pentru presiunile din exterior de care guverntorul are nevoie in lupta cu USL.
Pornind de aici intuiesc un plan care incepe inca din perioada campaniei electorale, cand Basescu isi facuse obiceiul ritualic de a iesi in prime-time la 18.30 pentru a-l injura pe Victor Ponta.Toți se intrebau ce l-a apucat pentru ca fiecare apariție mai stergea un procent din zestrea si asa mica a PDL! Ei bine, ala era pe de o parte pretextul ca e nevoie de o ințelegere de coabitare, dar cum omul de care vorbim nu e deloc prost, cred ca stia foarte bine ca mai obține si umflarea USL la cote astronomice pentru a pregati terenul pentru ce va urma. Pe scurt, cu cat mai mare va fi scorul adversarilor sai, cu atat mai mare va fi si asteptarea populației si stim cu toții ca atunci cand cazi de foarte sus te poți face pulbere!
A pus apoi bazele presiunilor externe asupra lui Ponta prin pactul cu pricina si sunt convins ca va fi pregatit sa tipe - el sau prietenii lui din exterior - ori de cate ori guvernul va dori sa schimbe ceva in Romania. Va striga ca se incalca documentul chiar si cand nu se intampla asta pentru ca e specialitatea domniei sale! Aceasta a fost a doua etapa pregatitoare in razboiul cu actuala putere, iar faza a treia abia ce s-a consumat sub ochii nostri ieri si azi. Pe fondul unor neintelegeri intre liberali si social democrati cu privire la atributiile unor ministri, cineva a dat drumul pe toate canalele la zvonul ca se rupe USL si s-au creat astfel premisele ca noul executiv sa plece la drum cu un handicap de imagine.
Cred ca in etapa a 4-a vor fi vizati doi ministri din noul cabinet. Sunt convins ca procurorii lui Basescu se vor ocupa mai intai de un important demnitar din PNL, pentru ca liberalii, si asa nemultumiti de cum s-au schimbat atributiile unor titulari de portofolii sa fie convinsi ca ii ataca iar Ponta si PSD. Asta ar putea fi scanteia care sa reporneasca scandalul in USL si daca planul va reusi, poate nici nu va mai fi nevoie sa fie luat in colimator ministrul PSD!
Daca Basescu nu va obtine efectul maxim cu aceasta manopera, va continua cu asaltul, nu uitati cum picau ca mustele rand pe rand minsitri cabinetului Tariceanu...Ce folos ca dupa ani si ani de zile am aflat ca nu era nimic penal acolo?
Nu cred ca toate astea se vor intampla repede, de pe o zi pe alta, pentru ca baietii aia care ii fac calcule lui Basescu sunt bine instruiti si vor da drumul la tavalug pe varful unor greutati in actul de guvernare. In 2013, Romania trebuie sa plateasca peste 5 miliarde de euro in contul imprumuturilor decise chiar de Guvernator. Situația va fi foarte greu de gestionat si un scandal cu ministri corupti si disensiuni in USL e numai bun atunci!
La final, o prima observatie: fara acel tratat iscalit de Ponta, sansele acestui scenariu erau aproape nule. A doua observatie: premierul a semnat desi a fost sfatuit sa nu faca asta, daca dam crezare spuselor lui Crin Antonescu.
Concluzie: cand Basescu isi va derula scenariul bazat pe acest document si USL va fi sub atac, simpla aducere aminte a felului in care s-a nascut pactul va fi prilej de tensiune suplimentara intre PNL si PSD.
Morala? Pe cei puternici nu ii bati,ii omori, in sens politic desigur! Altfel te omoara ei pe tine.