Moshemordechai.ro: Cum va arata noul guvern?

Raspunsul la intrebarea din titlu nu e usor de dat. Mai intai pentru ca nu stim care va fi structura noului guvern, daca vor aparea noi ministere si cum vor fi acestea impartite intre partidele din USL.
Am fi cu totii interesati ca in alcatuirea viitorului cabinet sa functioneze criteriile acelea, care descriu normalitatea, pe care le tot invocam: competenta, onestitate, seriozitate. Sansele ca lucrul acesta sa se intample sunt minime. Pentru USL afacerile cu voturi sunt rezolvate, treaba cu electoratul e incheiata. Acum, in alcatuirea noului guvern, va fi rost de politichie. De multa politichie.
Asa cum spuneam acum doua zile, in partidele care alcatuiesc USL numai liniste nu e. La PSD s-au vazut deja primele semne ale taraboiului. Ca si-o fi bagat Basescu din nou coada, ca Geoana si-o binemerita porecla, cert e ca zarva a inceput. Pe Ponta il asteapta congresul PSD si e de asteptat ca, in perspectiva acestui congres, sa incerce sa-si cumpere bunavointa baronilor si votul organizatiilor acestora. Si ce mod mai bun de a o face poate fi daca nu satisfacerea cererii de portofolii in noul cabinet? Teoretic Ponta ar trebui sa nu aiba emotii la acest congres, venind in fata poporului pesedist ca un invingator, ca unul care a obtinut pentru partid un rezultat spectaculos. Practic lucrurile nu stau deloc asa. Scorul din alegeri e o chestie, dar imparteala ciolanului se face acum. Deja discutiile despre tot felul de tabere din PSD se fac pe un ton tot mai ridicat. Pentru Ponta este aproape obligatoriu ca la alegerea noilor ministri si secretari de stat sa se asigure ca va satisface pretentiile celor care ii pot aduce voturile linistii la viitorul congres.
La PNL lucrurile nu sunt nici ele mai simple. Antonescu a adus PNL un numar record de mandate - e drept, intr-un Parlament cu un numar record de parlamentari! Asta nu schimba nicicum raporturile cu tabara Chiliman- Tariceanu. Care tabara ar putea primi serioase intariri daca la alcatuirea noului guvern nu vor fi satisfacute cat mai multe din pretentiile si asteptarile variilor grupuscule.
Adaugati la toate acestea si foarte probabilul implant al UDMR in viitorul guvern si aveti tabloul complet. E greu, deci, de spus cum va arata viitorul guvern, dar exista toate semnele care sa descurajeze marile asteptari.

P.S. Inca nu reusesc sa-mi scot din minte nebunia asta: am avut alegeri in 471 de colegii parlamentare si ne-am ales cu 588 de parlamentari! Mare dracovenie!

P.P.S. Ioan Oltean urla ca parlamentul s-a umplut de "fii si neveste". Observatie relativ corecta, dar care nu-l scuteste de o flegma in ochi pe subalternul tatalui ebai.