Spre deosebire de cei din PDL, USL doreste CONSENS si DIALOG pe viitoarea forma a Constitutiei!
• Modificarea Constitutiei ar trebui facuta in prima sesiune parlamentara a anului urmator, repectiv pana in iunie 2013.
• Ar trebui declansata o discutie pe tema raporturilor dintre Parlament si CCR.
- Deciziile luate de Curtea Constitutionala ar putea fi schimbate in Parlament cu doua treimi, asa cum era pana in 2003.
- Nu vorbim despre intentia de a modifica ceva, ci despre intentia de a declansa o dezbatere pe acest subiect.
- Este sau nu utila o astfel de modificare? Acesta trebuie sa fie punctul de la care sa pornim.
• Tot prin revizuirea Constitutiei trebuie sa vizam dezvoltarea administrativ-teritoriala a Romaniei, prin trecerea la regiuni. Acest lucru nu presupune desfiintarea judetelor, ci transformarea actualelor regiuni de dezvoltare in unitati administrative.
• Ne dorim un consens larg la nivelul clasei politice privind revizuirea Constitutiei. Acesta este un proces consensual, ce presupune dialog si cooperare intre actorii politici. Noi vom stimula o astfel de abordare.
• Sa ne amintim ca PDL, in urma cu doar un an, incerca sa ne bage pe gat, cu forta, modificarile lor privind Constitutia, care mergeau de la reorganizarea teritoriala nenaturala, la un rol si mai pregnant al presedintelui in spatiul public.
- PDL a vrut sa stearga de pe harta judetele Romaniei si sa imparta tara pe "cnezate" conduse de baronii lor locali. Noi, USL, ne-am opus atunci.
- Noi vrem pastrarea judetelor si a regiunilor actuale de dezvoltare.
• Noi, USL, nu suntem ca ei, cei din PDL, nici pe acest subiect. Noi nu impunem nicio modificare, ci suntem consensuali.
• Noi nu dorim modificarea Constitutiei dupa modelul "pumnului in gura" promovat de PDL, ci printr-un dialog deschis cu toate fortele viitorului Parlament.
• Noi vrem ca o Constitutie noua sa reprezinte interesele si dorinta milioanelor de romani, nu interesul de moment si dorina individuala a catorva persoane din jurul PDL si a presedintelui Basescu.
(Sursa: Comunicat de presa)