(Continuare)

Intrebare: Domnule Antonescu, va rog, o precizare legata de prima intrebare cu Serviciul de Informatii Externe - domnul Melescanu a inteles ca trebuie sa mearga la Comisia care ancheteaza activitatea SIE in Parlament, cei de acolo l-au trimis la dumneavoastra si la CSAT;
dumneavoastra ati vorbit cu domnia sa, i-ati explicat ce vreti, de fapt, de la SIE?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: O sa ii explic. Cred ca stie.
Intrebare: Astazi, premierul Victor Ponta a spus ca nu s-a simtit nicidecum amenintat sau intimidat cu privire la listele electorale. V-am ruga sa ne explicati, in cateva cuvinte, ce v-a determinat sa faceti acele afirmatii, ca aveti senzatia ca Guvernul, in intregimea lui, este intimidat?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Faptul caaproape in fiecare zi impotriva Guvernului au fost aruncate nu doar de catre presedintele suspendat si nu doar de catre opozitie, dar chiar si in cercuri internationale acuzatii lipsite de fundament. Si numai daca luam diversiunea - ca altfel nu o pot numi - cu scrisoarea cuiva, ieri sau alaltaieri, din nou catre foruri internationale in care se vorbeste de presiuni si se induce ideea ca Guvernul ar fi cel care face presiuni asupra Curtii Constitutionale, numai pe astea daca le luam in calcul, ne dam seama ca e vorba de niste incercari de intimidare si de presiune enorma. Faptul ca premierul rezista nu poate decat sa ma bucure si, de altfel, am spus si eu in cursul aceleiasi discutii, ca am toata increderea in legatura cu acest aspect.
Intrebare: Si mai aveam o intrebare: Domnul Rus insista si spune ca a plecat de la minister si nu ...
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Am terminat cu domnul Rus. Inteleg ca se mai poate discuta despre domnul Rus la garaj. Cu mine nu.
Intrebare: Domnule Presedinte, cum priviti reactile internationale care au aparut in urma numirii lui Dan Sova in functia de ministru al Relatiilor cu Parlamentul?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Nu-mi e foarte clar, pentru ca sunt reactii contradictorii. Dar asta este o problema a Guvernului si nu cred ca are de ce sa se transforme intr-o problema internationala.
Intrebare: Ati spus ca ati vrea sa stabiliti o intalnire cu domnul Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, daca ati avut o discutie telefonica, daca planuiti sa va intalniti cu el...
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Inca nu, inca nu.Fac tot ce pot pentru a nu tulbura, nici eu, nici altcineva, linistea tuturor membrilor, judecatorilor Curtii Constitutionale, in frunte cu presedintele ei. Inca nu.
Intrebare: Considerati ca aceasta intalnire ar fi oportuna sau nu? Adica s-ar putea naste anumite in urma unei intalniri...
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Eu am afirmat public ca e de datoria mea - si fac in sensul acesta tot ce pot - sa protejez, daca vreti, libertatea, relaxarea, independenta judecatorilor in fata acestei decizii atat de importante, pe care, inca o data o spun, oricare ar fi, o voi respecta si nici macar de data asta n-o voi comenta.
Intrebare: Deci, urmeaza...
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Totul urmeaza.
Intrebare: Ati subliniat inca o data in aceasta seara ca CCR a solicitat guvernului listele electorale permanente actualizate conform legii. Guvernul initial a anuntat ca va actualiza aceste liste electorale permanente, generic l-a numit un "mini-recensamant". Credeti ca acest mini-recensamant ar trebui totusi sa se organizeze? Asta ati fi vrut sa transmiteti?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Eu nu stiu cum il numim. Curtea spune foarte clar ce trebuie facut si cred ca Guvernul a inteles, si cred ca Guvernul lucreaza la indeplinirea cerintelor Curtii.
Intrebare: Va spun pentru ca premierul a anuntat ca nu se va mai organiza acest mini-recensamant. Va fi un schimb institutional de date.
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Eu nu sunt preocupat, pentru ca nu este treaba mea sa ma amestec in vreun fel despre cum face Guvernul. Pentru mine important e ce face Guvernul si ce face Guvernul, ce trebuie sa faca Guvernul ne spune Curtea, ne spune ce si ne spune pana cand. Asta ma intereseaza. Cum face Guvernul, e treaba lui.
Intrebare: Credeti ca e oportun sa se organizeze un astfel de minirecensamant?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Nu-mi dau pareri despre cum trebuie sa lucreze o alta institutie si anume, Guvernul. Cred ca Guvernul are oameni, si primul ministru, si ministrul de Interne, si ministrul-delegat pentru Administratie si ministrul de Externe, oameni cu experienta, cu intelepciune si cu agerime.
Intrebare: Si in discutiile pe care le-ati avut cu Victor Ponta, premierul Romaniei, ati discutat despre aceasta actualizare a listelor electorale permanente?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Nu, am spus ca nu, v-am spus in ce masura ma intereseaza pe mine si discut si public si la intalnirile cu premierul. Ce le cere Curtea, sa faca Guvernul ce le cere Curtea, pentru ca asta e o chestiune de buna functionare a institutiilor si de stat de drept, si pana cand.
Intrebare: Domnule presedinte, o altfel de intrebare, daca imi permiteti. Se apropie meciul Dinamo-Barcelona. Stiu ca dumneavoastra sunteti microbist si mai tineti si cu Barcelona. Va intalniti cu jucatorii echipei? Pentru ca au aparut tot felul de informatii in presa. Si daca mergeti la meci, cu cine mergeti?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Da, au aparut... Asta e alta diversiune, si mai grosolana decat cea cu SIE. Am vazut, nu mai... Stiu unde am vazut, dar nu mai spun. Ideea ca eu as fi propus sa vina Barcelona, sa fie primita la Cotroceni, echipa de fotbal si asa mai departe. Evident, nu e nimic adevarat. Dar nimic adevarat.
Cunosc suficient de mult despre fotbal, credeti-ma, nemaipunand la socoteala ca am fost si ministrul Sportului trei ani si ceva, dar cunosc foarte mult despre fotbal, credeti-ma, incat sa stiu care este programul, care este calendarul si care sunt obiceiurile unor super-echipe de felul Barcelonei, care au timpul dramuit, secundele dramuite si cel putin in intersezon, aceste meciuri amicale, sigur, care sunt angajamente publicitare, financiare... Si asa au o supraincarcare a unui program dens, care pregateste sezonul.
In al doilea rand, cred ca e un lucru clar pentru oricine ca la Palatul Cotroceni, sediu al Presedintiei Romaniei, sunt primiti doar sportivi romani, in conditiile unor ceremonii, de premiere, dupa evenimente sportive majore, in care ei, sportivii romani, cei care reprezinta tricolorul, natiunea romana, tara romaneasca, sunt primiti. Eu nu imi aduc aminte vreun precedent, si nu era sa il inventez eu. Asta e o alta diversiune care nu are, repet, absolut nici un fel de urma de adevar. Singurul lucru adevarat este ca ma voi duce la meci, cu ajutorul lui Dumnezeu. Ca sa asist, adica sa nu apara maine ca vreau sa si joc sau ceva de felul asta.
Intrebare: Va intalniti cu jucatorii doar pe stadion, acolo, eventual la vestiare. Deci nu la Cotroceni.
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Pai credeti ca e treaba mea sa ma intalnesc in alta parte cu jucatorii? Nu e. Cu judecatorii Curtii avem noi treaba, nu cu jucatorii.
Intrebare: Un pronostic pentru meci?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Nu are rost sa dam pronosticuri pentru meciuri amicale.
Multumesc mult, o seara buna!"