Jurnalul National: Iliescu: Guvernul a manifestat seninatate si echilibru in chestiunea listelor pentru referendum
Ion Iliescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, referindu-se la afirmatiile presedintelui interimar Crin Antonescu, potrivit carora Guvernul a dat dovada de timiditate si ezitare in chestiunea listelor pentru referendum, ca Executivul nu a vrut sa interfereze, manifestand seninatate si echilibru.
Intrebat cum priveste faptul ca presedintele interimar Crin Antonescu a acuzat Guvernul de timiditate si ezitare in chestiunea listelor pentru referendum, Iliescu a raspuns: "Nu am retinut acest aspect, ci doar indemnul de a nu se lasa intimidati de tot felul de interventii - si aici are dreptate - mai ales domnul Basescu, e stilul sau de a apela la asemenea lucruri".
"Guvernul cred ca a aratat si seninatate si echilibru, nu a vrut sa se interferze, acorda toata increderea Curtii Constitutionale, nimic altceva", a continuat Iliescu.
Fostul presedinte a spus ca ideea de a verifica listele electorale este o chestiune solicitata de Curtea Constitutionala, la care Guvernul cauta solutia adecvata.
"Trebuia din recensamant sa se desprinda doar situatia populatiei, iar Instititul National de Statistica a dat si un element la recensamant: avem o populatie stabila de 19 milioane, din care 4 milioane sunt pana in 18 ani, deci avem 15 milioane votanti. 8,5 milioane care au venit la vot inseamna 60% prezenta la vot. Asta e situatia de care Curtea Constitutionala nu poate sa nu tina seama", a spus Iliescu.
Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca a observat ca Guvernul a dat dovada de "timiditate si ezitare" in chestiunea listelor pentru referendumul din 29 iulie, afirmand ca premierul Victor Ponta pare "amenintat si intimidat" in ultimele zile .
Antonescu a declarat, intr-o emisiune la Antena 3, ca a observat in cazul Guvernului "timiditate, ezitare, confuzie" in ultima perioada.
"E nevoie ca institutiile sa nu se lase intimidate, si aici ma refer in primul rand la Guvern, care a dat senzatia - trebuie sa o spun - unor anumite timiditati si anumitor ezitari (...) Guvernul trebuie sa ia toate masurile pentru ca propriile sale institutii sa nu se lase intimidate si pentru ca toti cetatenii acestei tari sa fie aparati in fata amenintarilor si intimidarilor la care Traian Basescu, situat practic in afara legii si in afara raspunderii ca oficialitate, recurge. Asta cred ca trebuie sa faca Guvernul", a sustinut Antonescu.
Totodata, el a explicat ca Executivul nu trebuie sa organizeze vreun "mini-recensamant", ci sa aiba "actiuni hotarate", in baza legilor.
"Guvernul are posibilitatea, prin acte interne si internationale, sa stabileasca foarte clar ce i-a cerut Curtea. Nu e nevoie nici de recensamant, un mini sau para recensamant organizat de Guvern, pentru ca am acest recensamant, nu e nevoie de nimic altceva. E nevoie de documente clare, de actiuni hotarate ale Guvernului, in spiritul legii, si in spiritul a ceea ce i-a cerut Curtea Constitutionala", a spus Antonescu.
Presedintele interimar a sustinut ca nu a avut niciun fel de contact cu judecatorii Curtii Constitutionale si nici nu-i cunoaste personal pe membrii Curtii, cu exceptia lui Augustin Zegrean, cu care a fost coleg in Parlament.
"Victor Ponta nu l-a amenintat, nu l-a intimdat (pe Augustin Zegrean, n.r.). Victor Ponta insusi pare domnia sa destul de amenintat si intimidat in aceste zile, nu a facut niciun fel de declaratie, niciun fel de actiune si niciun fel de gest impotriva sau asupra Curtii", a mai afirmat Antonescu.

(Sursa: Mediafax)