Personalul angajat al penitenciarului sau cadrele medicale aflate in ziua referendumului la serviciu nu pot vota cu urna speciala solicitata pentru detinuti sau persoanele internate, informeaza Agerpres.
Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), singurele situatii in care Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, corelata cu legea 35/2008, permite deplasarea urnei speciale sunt cele privind persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate si persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau aflate in executarea unei condamnari fara a-si fi pierdut drepturile electorale.
Totodata, BEC a precizat ca dispozitiile legale nu prevad obligativitatea depunerii de catre solicitantii urnei speciale a unor acte medicale care sa dovedeasca faptul ca acestia sunt netransportabili pentru cauza de boala sau invaliditate.
Persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate, care nu se afla in institutii sanitare sau de ocrotire sociala si care doresc sa voteze prin intermediul urnei speciale, intocmesc o cerere, care va fi depusa la biroul electoral al celei mai apropiate sectii de votare.