Blogul lui Stelian Tanase: DOUA VORBE, TREI MINCIUNI - BASESCU LA REALITATEA TV, TRANSCRIPT

(continuare)
TB: Fractura din societate a inceput in 13-16 1990, a continuat o data cu condamnarea comunismului.
DS: Sau atunci cind ati vorbit la telefon si ati spus "Ghici ghicitoarea mea cine o sa plece?".
TB: Iata o greseala foarte mare pe care am facut-o. Exista destule lucruri pe care mi le pot reprosa, dar nu mi se poate atribui reacredinta. Intotdeauna am vrut sa imping lucrurile mai repede decat uneori s-a putut. Si cu Legea Educatiei, si cu noul Cod al Muncii, si cu mersul Justitiei. Cu unele am reusit, cu altele nu am reusit. Cu Legea Sanatatii nu am reusit. Acolo s-a oprit capacitatea societatii de a mai accepta mersul accelerat.
DS: Aici este vorba mai degraba de un stil. O lege buna este buna nu numai daca are un continut bun, ci si daca este adoptata cu respectarea regulilor. Dar au fost asumari peste asumari si fortari peste fortari.
TB: Aici trebuie sa mergem la Guvern.
DS: Dar n-ati reactionat niciodata cind a fost vorba de asumare.
TB: Nu. Ba chiar am sustinut. Codurile, mica reforma a justitiei, legea educatiei. S-a incercat trecerea legii educatiei prin Parlament.
DS: Era o lege in curs de adoptare in Parlament atunci cind a venit asumarea...
TB: Nu, s-a vazut ca in Parlament erau adoptate amendamente care ar fi favorizat in continuare fabricile de diplome. Si vedeti in ce situatie se afla invatamintul din Romania...
DS: Daca ati mai fi in aceasi situatie ati mai sustine aceleasi procedee?
TB: As fi mai diplomat. Am trecut societatea prin niste procese extrem de dure pentru care nu era pregatita, iar acum platesc costurile. Ma duc la judecata poporului. Dar as vrea sa fie o judecata dreapta. Nu una cum este in anumite media, trustul lui Voiculescu.
DS: Dar este posibil ca aceasta judecata sa fie neconcludenta. Cum reactionati?
TB: Conform legii.
DS: Renuntati la mandat?
TB: Vedem. Vedeam asta. Dar voi tine cont de lege si de interesul national, asta va asigur.
DS: Dar veti tine seama si de opinia publica?
TB: Categoric ca voi tine si atunci probabil ca o sa readuc in discutie, intr-o astfel de situatie, propunerea pe care am facut-o partidelor politice de a-mi intrerupe mandatul in octombrie-noiembrie pentru organizarea simultana a alegerilor prezidentiale si legislative cu conditia - pentru ca unui presedinte care isi abandoneaza mandatul ii trebuie o justificare temeinica - cu conditia revizuirii Constitutiei si trecerii la Parlament cu 300 de parlamentari, asa cum romanii au votat in noiembrie 2009.
DS: Cum veti considera neparticiparea la vot. O negare a modului in care s-a facut suspendarea?
TB: Oamenii sa vina la vot. Ce va pot spune, sunt intr-o campanie de informare, dar nu iresponsabila. Nu e iresponsabila nici cind e vorba despre puscariabili. Si o dovada este vorba despre magistratii care sunt acum audiati pentru trafic de influenta.
DS: Dar de ce mizati atit pe acest caz?
TB: Nu mizez, mi-am adus aminte acum. Dovada ca miza nu sunt eu, ci independenta justitiei. Am sa spun un lucru care poate parea arogant. Dar este credinta mea. Stiu ca i-am suparat pe romani. Dar este imposibil ca ei sa nu fi vazut ce se intimpla. Alternativele sunt: fie statul din vremea lui Iliescu si Adrian Nastase, cu justitia subordonata si presa in suferinta. Fie mergem mai departe, pe drumul pentru o Romanie europeana. Ei, romanii, pot sa isi dea seama ca pot sa se ridice deasupra politicului, pentru Europa. De aceea nu iau in calcul pierderea referendumului. Romanii nu pot sa renunte la beneficiile de a fi in Europa. Va exista monitorizare din partea Europei, pentru ca credibilitatea Romaniei a fost compromisa.
DS: Dar acum doua zile spuneati ca exista solutii.
TB: Daca ma primesc presedintele interimar si premierul Romaniei, daca isi fac timp, o sa le discutam.
DS: Dar de ce nu le faceti publice?
TB: Nu pot, poate mai tirziu. Sper sa-si faca timp presedintele interimar ca sa-l primeasca pe presedintele ales. De opt ani sunt in Consiliul European, stiu cun gindeste fiecare. E o vaza care s-a spart, dar o putem lipi. Uitati, au vazut ca e tot cel care a fost suspendat si in 2007, dar atunci a durat 65 de zile. Acum li s-a parut ca o executie. S-ar putea ca romanii sa le dea o lectie fantastica. Sa obtin de exemplu 50% plus 1 din cei care vin la vot. Stiu ca e o lupta imposibila, dar trebuie sa o duc.
DS: Ce ati vorbit cu dna Merkel?
TB: Era perfect informata de la ambasada. M-a intrebat daca s-au restabilit atributiile CCR. Am spus nu. Nu puteam sa mint, au ambasador aici, am spus Nu. M-a intrebat daca s-au restabilit conditiile in care functioneaza Monitorul Oficial. Am spus nu, e la Guvern in continuare. E reglementata in Constitutie procedura de suspendare? Am spus nu. Si asta a fost tot. Mi-a urat succes si a avut iesirea pe care a avut-o. Ei stiu ca eu nu mint niciodata. Asta e si gresala pe care au facut-o Antonescu si Ponta. Partenerii daca le spui ce problema ai, te ajuta, daca nu, verifica si te faci de ras, nu mai au incredere in tine. Iar eu am construit cu foarte multa migala o relatie de incredere cu occidentul.
DS: In precendentele campanii obisnuiati sa apareti alaturi de citeva doamne prezentabile din partid. La mitingul de simbata de la Cluj n-am vazut nici o doamna la mitinguri.
TB: Erau acolo, sotia si fiica mea.
DS: Ma refer la doamnele din partid. Nu am vazut-o pe Elena Udrea, pe Roberta Anastase.
TB: Mai intii, am retineri mari cu privire la mitinguri. Cream tensiuni si mai mari. Dar la Cluj, nu eu am stabilit cine urca pe scena. Au fost mai multi, PNTcd, Mihail Neamtu, PDL, a fost dreapta.
DS: Deci aveti retineri cu privire la mitinguri.
TB. LaIasimitingurile urmeaza sa se desfatoare la o distanta foarte mica unul de celalalt, al USL si al dreptei. Cred ca nu e bine sa facem astfel de mitinguri cu mase mari de oameni. Agraveaza tensiunile. Eu nu vreau sa am nici un afis. Stiu ca se pregatesc mari atacuri pe panouri. Eu nu am nevoie. Pe mine ma cunosc romanii ca pe un cal breaz, ma cunosc si cu bune si cu rele.
DS: Vi se face in cea mai mare masura acest conflict profund care a cuprins Romania.
TB: Nu fac compromisuri cu hotii. In al doilea rind, sunt doua liste in mintea oricarui presedinte. Lista cu ce poti sa faci compromisuri si lista cu ce nu poti sa faci comprosuri. Nu poti sa faci compromisuri cind se incearca subordonarea institutiilor statului la partid, cind sunt scoase din armonia lor constitutionala. Daca faci asta inseamna ca nu ti-ai repectat misiunea . Duci in compromis statul.