Buna seara Timisoara,
Buna seara prieteni,
Sunt pentru cel putin cateva zile presedintele Romaniei si daca as fi avut ocazia pentru o singura zi sa fiu presedintele Romaniei as fi venit, cum vin azi la Timisoara, sa va multumesc in numele tuturor romanilor voua, timisorenilor, pentru Libertate. Fara voi, fara sacrificiul timisorenilor, fara curajul lor, istoria Romania n-ar fi avut pagina de Libertate pe care o traim. Va sunt recunoscator si va multumesc!
Nu stiu daca in perioada acestei campanii electorale pentru Referendum voi mai merge intr-un alt oras, nu stiu daca voi mai merge la un alt miting, dar am venit azi la Timisoara pentru a va spune dumneavoastra, si de aici de la Timisoara intregii tari, cateva lucruri in care cred.
Dragii mei, eu nu umblu cu copii in brate in timpul campaniei electorale, eu nu lovesc copii in timpul campaniei electorale, eu nu ranjesc si nu plang in campaniile electorale, eu nu fur si nu mint, eu vreau cu adevarat Justitie dreapta si eu vreau cu adevarat Democratie si Stat de drept, si vreau aceste lucruri in numele vostru. Vreau aceste lucruri in numele tuturor oamenilor din aceasta tara, care vor sa traiasca normal.
Astazi Traian Basescu si oamenii sai stiind ca nu mai au credibilitate, stiind ca nu mai pot minti romanii, ne ameninta cu un singur lucru, ne ameninta cu Europa, cu Uniunea Europeana, cu Germania, cu America. Si eu vreau sa spun urmatorul lucru: Romania, si deci Europa, suntem noi, cei care, DA, vom veni la Referendum si ne vom pronunta. Si vreau in numele vostru si in numele tuturor romanilor care cred in demnitatea noastra nationala, in destinul nostru european, in democratie, in stat de drept, in Justitie libera, vreau sa le spun in numele vostru tuturor prietenilor nostri din Occident, in limba germana: 'Ich bin ein Berliner!' - 'Si eu sunt berlinez!'.
Acum 50 de ani aproape, presedintele John Fitzgerald Kennedy s-a dus la Berlin atunci cand Germania libera a fost despartita de un zid de restul ei de tara, atunci cand armata sovietica asedia Berlinul liber, si atunci Kennedy le-a dat aceasta incurajare si le-a spus, presedintele Statelor Unite, tuturor germanilor si tuturor europenilor in limba germana: 'Ich bin ein Berliner!'. Acum, in numele vostru, le spun prietenilor nostri occidentali: Noi suntem berlinezi, adica noi suntem europeni, noi impartim aceleasi valori si aceleasi idealuri cu voi. Voi sunteti noi, si voi sunteti noi.
DA, vrem stat de drept cu adevarat in Romania si de ceea venim la Referendum si ne hotaram destinul. DA, vrem Justitie independenta in Romania pentru ca nu noi, eu si dumneavoastra, avem dosare blocate, puse deoparte, ci Traian Basescu. Nu pe noi ne-a evitat Justitia, ci pe apropiatii lui. DA, vrem dreptate, libertate, civilizatie europeana si Timisoara e primul oras din Romania indreptatit sa spuna asta Europei: 'Noi suntem berlinezi, in sensul ca noi suntem occidentali, democrati, oameni deschisi spre viitor.'
DA, trebuie ca fiecare roman sa vina la Referendum si sa-si spuna cuvantul pentru ca acesti oameni ne-au furat, ne-au furat banii din Bugetul public, ne-au furat voturile din Parlament, votand si promulgand legi numarate pe furate in vazul intregii tari si, mai ales, acesti oameni incearca acum sa ne fure memoria. Si sunt aici, timisoreni, pentru a va aminti ceea ce nu poate fi furat din memoria noastra, spre a va aminti ca Europa nu ne-a primit pentru ca ne-au dus acolo Traian Basescu si Monica Macovei.
N-are nimeni dreptul, nici Traian Basescu, nici Monica Macovei, nimeni altcineva, sa ceara iesirea Romaniei din Europa, pentru ca Romania este in Europa prin sacrificiul sutelor de mii de oameni morti in temnitele comuniste, atunci cand n-am avut norocul ca un presedinte american sa vina la Bucuresti si sa spuna: 'Si eu sunt roman!'. Romania este in Europa prin jertfa curata a miilor de tineri ai Timisoarei in Decembrie "89. Nu stiu cum intampina noaptea Traian Basescu si Monica Macovei. La usa constiintei mele, in pragul fiecarei nopti, apar ei cei mai frumosi dintre noi care au cazut atunci si ma intreaba in fiecare noapte si va intreaba in fiecare noapte: 'Ce ati facut cu sangele nostru? Ce ati facut cu viata noastra? Ce ati facut cu jertfa noastra intreaga si curata?'.
In 1989, decembrie, oameni aceia si-au dat viata. Multi dintre noi erau pe strazi, Traian Basescu se ascundea intr-un birou al nomenclaturii comuniste, dupa cum singur a marturisit, iar Monica Macovei era procuror comunist. Nu ne pot scoate din Europa.
In 13-15 iunie, la mineriade, noi, oameni ca noi, eram batuti, alergati, protestam in Bucuresti, in Timisoara, in toata tara. Traian Basescu era in Guvernul lui Iliescu si organiza trenurile pentru mineri, iar Monica Macovei era procuror al regimului Iliescu. Nu a zis nimic atunci, nici un cuvant. Nu ne pot scoate Basescu si Macovei din Europa!
Romania, indiferent ca e condusa de Basescu, de Antonescu, de oricine altcineva, are dreptul si are obligatia sa considere Europa definitiv partea a sa, parte a culturii sale, parte a istoriei sale, parte a viitorului sau. Nu exista Europa deplina fara Romania si nu exista Romanie intreaga fara apartenenta la Europa.
Traiasca Europa!
Traiasca Romania!
Traiasca democratia si statul de drept!
DA. Prieteni, sunt aici pentru a spune azi, de aici de la Timisoara, tuturor elitelor intelectuale, profesionale, spirituale ale Romaniei: DA, implicati-va, lamuriti lucrurile, faceti-va datoria fata de natiunea aceasta atat de incercata si luminati-i drumul catre propriul ei viitor!
Sunt aici pentru a le spune de la Timisoara tuturor tinerilor: DA, veniti la referendum si hotarati-va viitorul! Sunt aici pentru a le spune de la Timisoara acum tuturor oamenilor liberi ai Romaniei: DA, veniti si pecetluiti viitorul unit european si democratic al Romaniei! DA la Timisoara! DA in toata tara!"