AmosNews: Punctul pe Y. Ordonanta versus Lege: KO Constitutional! (Autor: OCTAVIAN ANDRONIC)

Ponta s-a dus la Bruxelles ca sa-i lumineze pe liderii europeni in legatura cu mineriada, puciul, genocidul si lovitura de stat care au lovit nemilos fostul partid de guvernamant. Si nu se duce cu mana goala, ci cu deciziile Curtii Constitutionale care spun ca ceea ce s-a facut - cu "violenta" si "viteza" cunoscute - a fost suta la suta democratic.
Desigur, dupa tot taraboiul provocat de pedelistii loviti in moalele capului, eforturile sale raman oarecum platonice, pentru ca nimeni nu este dispus sa spuna: da, am facut o greseala, ne-am lasat impresionati de vaietele Monicai Macovei, retractam! Vor spune cel mult ca trebuie manifestata mai multa blandete fata de opozitie si grija filiala fata de cel care a fost parintele - cam vitreg - al natiei vreme de opt ani, pana cand copiii s-au emancipat si nu-l mai vor. Ba chiar intentioneaza sa-i ia locul. Despre refuzul lui Joseph Daul de a-l primi pe Ponta, intampinat cu urale de cercurile portocalii, ma voi margini sa spun ca e cam cum Blaga nu l-ar primi pe Vanghelie, sau ceva asemanator.
Din sirul de decizii ale Curtii Constitutionale, una singura retine atentia si va genera in continuare disensiuni in randul clasei politice. Este cea referitoare la Legea Referendumului. Linistea suspecta, aproape resemnare, cu care USL a primit-o, angajandu-se sa o respecte cu sfintenie vine dintr-un fapt nu prea evident la prima citire. Curtea Constitutionala a analizat proiectul adnotat de PDL, prin care se dorea - atunci cand mai dispunea de o majoritate parlamentara asiguratoare - ca nimeni, niciodata sa nu mai poata repeta isprava din 2007, cel putin atat timp cat tatucul Basescu mai era la Cotroceni. Adica s-a confectionat un instrument care il punea, practic, la adapost pe acesta: conditia ca la referendum participarea sa fie de minimum jumatate dintre cei inscrisi pe liste. Adica vreo 9 milioane. Or, 9 milioane de romani n-au mai iesit la vot cred ca din 1990. Practic, demiterea presedintelui devenea imposibila.
Or, Curtea Constitutionala n-a facut decat sa spuna ca ceea ce prevede legea nu contravine Constitutiei. Nu ca e buna sau rea. Atunci cand a dispus de majoritatea necesara, USL-ul a facut acelasi lucru ca si PDL-ul. Dar in sens invers. A dat o Ordonanta de Urgenta prin care a facut posibila demiterea presedintelui. Cu majoritatea celor prezenti la vot. Argumentul lor este simetria: daca e ales cu majoritatea celor prezenti, tot asa trebuie sa fie si cand e demis. Altminteri, cu conditia celor 9 milioane de votanti probabil ca nu am mai avea presedinte. Din punct de vedere strict legal, decizia Curtii nu anuleaza Ordonanta de Urgenta. In timp ce legea trebuie sa astepte sa fie citita de Antonescu - iar acesta nu prea are timp pana in referendum - si sa fie eventual trimisa inapoi la Parlament ca sa mai fie dreasa pe ici pe colo, prin punctele esentiale, Ordonanta de Urgenta isi face efectul si guverneaza modalitatea de desfasurare a referendumului. Asa ca USL-ul n-a mintit cand a spus ca va respecta decizia Curtii. Deocamdata nu e cazul.
Nu ma indoiesc ca propaganda pedelista isi va concentra acum tirul pe "nerespectarea deciziei Curtii". Caravana electorala va merge, insa, inainte si probabil ca viitorul presedinte de la USL nu va mai putea fi suspendat, gratie tocmai initiativei legislative a PDL-ului.