Cotidianul.ro: Schimbarea Avocatului Poporului, constitutionala

Romania, tarata degeaba de propaganda PDL si a lui Basescu intr-un scandal international

Curtea Constitutionala a respins, cu majoritate de voturi, ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la Hotararea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului.
Plenul Curtii Constitutionale (CC) a luat marti in discutie sesizarea de neconstitutionalitate formulata de 58 de deputati apartinand Grupului parlamentar al PDL referitoare la Hotararea Parlamentului pentru revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la Hotararea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului", se arata intr-un comunicat de presa al CCR.
Gheorghe Iancu a fost revocat, martea trecuta, din functia de Avocat al Poporului.
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marti, cu 236 voturi "pentru", un vot "impotriva" si 19 abtineri proiectul de hotarare de revocare din functie a Avocatului Poporului.
De asemenea, s-a aprobat ca Valer Dorneanu sa detina interimar aceasta functie.
USL i-a reprosat Avocatului Poporului, in cererea de revocare din functie, ca a utilizat prerogativele constitutionale si legale pentru a servi interesele politice ale PDL, ca s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme politice fara sa fi fost sesizat, invocand inclusiv sesizarea in cazul ICR.
Prevederile legale invocate de USL au fost art. 58 alineatul 1 si art. 59 alineatul 1 din Constitutie referitoare la rolul Avocatului Poporului si la modul in care isi exercita atributiile si articolele 2 si 8 din legea de functionare a institutiei, care stabilesc ca este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice autoritate publica si ca juramantul depus de Avocatul Poporului cuprinde si indatorirea acestuia de "a-si indeplini cu buna credinta si impartialitate atributiile".
"Actualul Avocat al Poporului, domnul Gheorghe Iancu, numit in aceasta functie prin Hotararea Parlamentului nr. 16 din 27 septembrie 2011, a demonstrat, prin actiunile sale, ca utilizeaza prerogativele constitutionale si legale in scopuri politice, in vederea servirii intereselor fortei politice care l-a promovat in aceasta functie, respectiv ale Partidului Democrat Liberal; in acest sens amintim sesizarile inaintate, din oficiu, Curtii Constitutionale de catre Avocatul Poporului asupra actelor normative adoptate de actualul Guvern, investit dupa demiterea prin motiune de cenzura a Guvernului Ungureanu, astfel:
- sesizarea de neconstitutionalitate a art. V, alin (1) teza I din OUG nr. 15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice. Trebuie mentionat ca aceasta reglementare avea caracter financiar-bugetar, neaducand atingere, in nici un fel, drepturilor si libertatilor cetatenesti, demersul Avocatului Popoeului avand ca unic scop contracararea unei masuri de redresare a bugetului de stat si mentinerea efectelor unei masuri politice discriminatorii si partizane.
- sesizarea de neconstitutionalitate a OU 27/2012 referitoare la organizarea Institutului Cultural Roman. Masurile prevazute de aceasta Ordonanta sunt unele cu caracter organizatoric si care nu afecteaza in nici un fel drepturile si libertatile cetatenesti.
De asemenea, pe parcursul exercitarii mandatului de Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme cu caracter politic, fara ca acesta sa fi fost sesizat, in cadrul competentelor sale constitutionale.
Pe perioada exercitarii mandatului, dl Gheorghe Iancu s-a adresat in repetate randuri, in afara competentelor sale, diverselor autoritati publice, solicitand acestora impunerea unor masuri cu privire la modul de solutionare a unor chestiuni administrative concrete. In acest sens amintim: sesizarile adresate, din oficiu, de catre Avocatul Poporului Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Sanatatii Publice, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala cu privire la aplicarea taxei clawback.
Avand in vedere motivele anterior expuse, din care rezulta explicit ca dl Gheorghe Iancu a incalcat in mod repetat prevederile Constitutionale si pe cele ale Legii 35/1997, precum si faptul ca prevederile legale care definesc institutia Avocatul Poporului ii plaseaza mandatul sub spectrul obiectivitatii, impartialitatii si in afara oricarei ingerinte politice, consideram ca se impune, de urgenta, masura revocarii sale din functia de Avocat al Poporului", a justificat USL cererea.