Cotidianul.ro: Indiferent de participarea la urne
Basescu poate fi demis cu majoritate simpla

Legea referendumului validata de CCR este posbil sa nu fie utilizata pe 29 iulie. Conform Constitutiei, presedintele este obligat sa o promulge in 20 de zile. In acest caz, referendumul se desfasoara conform OUG 41/2012, care nu stabileste un prag de participare la urne.

CCR s-a pronuntat, dar legea nu va intra in vigoare

Curtea Constitutionala a decis ca art. 10 din Legea referendumului promovata de USL este constitutional. Articolul prevede: "Demiterea presedintelui este aprobata daca, in urma desfasurarii referendumului, propunerea a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimare". Nu stim din ce ratiuni, judecatorii CCR au adaugat si formularea "referendumul este valabil daca la el participa jumatate plus unu din alegatorii prezenti pe listele electorale". Pentru ca legea USL nu modifica si art. 5 (alin. 2) din Legea referendumului promovata de PDL, care prevede exact acelasi lucru.
Cu toate acestea, varianta art. 10 din legea care a fost la CCR nu va fi in vigoare la data desfasurarii referendumului. Pentru simplul motiv ca presedintele interimar are dreptul constitutional fie sa retrimita legea la Parlament spre reexaminare, fie sa o promulge peste 19 zile.
In aceste conditii, referendumul se va desfasura sub incidenta OUG 41/2012, singurul act normativ aflat in vigoare. Conform acestei ordonante, art. 10 arata astfel: "Prin derogarede la art. 5 (2), demiterea presedintelui este aprobata daca, in urma desfasurarii referendumului, propunerea a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate".
Derogarea de la art. 5 (2) inseamna exact eliminarea cvorumului de participare de 50% plus unu din alegatorii de pe listele electorale. Deci, conform OUG 41/2012, nu este obligatoriu ca presedintele sa fie demis cu cca. 4,5 milioane de voturi, cum sustin, fara sa cunoasca legislatia, anumite medii de informare.