Jurnalul National : Basescu nu e ciuruit. E doar zgariat (Autor: PETRU CALAPODESCU)

Cele doua zile care au trecut de la suspendarea lui Traian Basescu prin votul covarsitor al Parlamentului si de la inceputul practic al campaniei pentru referendumul de demitere demonstreaza deja cate ceva. In tabara USL pare a se fi instalat o anume euforie, daca nu suficienta, determinata de un transfer riscant al procentului din Parlament, obtinut totusi prin negocieri politice, spre un pronostic solid al votului popular, de la 29 iulie. Daca, asa cum au mai gresit in 2007, adversarii lui Basescu vor lasa lucrurile sa curga de la sine si nu vor duce o sustinuta si aplicata campanie de informare a electoratului, atunci USL se va sufoca pe parcursul campaniei. Si chiar poate pierde, in detrimentul nu doar al sau, ci al populatiei, cursa.
Comunicatorii USL trebuie sa dezvolte si sa argumenteze pe larg, cu date concrete, cu fapte de viata ilustrand fara tagada incalcarea neintrerupta de catre presedinte a Constitutiei si drepturilor cetatenesti. Daca se vor limita la fraze de ordin general, care poate si-au avut locul in documentul din parlament, dar n-au ce cauta intr-o dezbatere publica, vor fi surclasati de trompetele si tobele portocalii, care au si pornit o agresiva si asurzitoare campanie, pe toate canalele de televiziune, si nu doar pe cele portocalii, de salvare a comandantului lor suprem, a celui care i-a impus si i-a mentinut ani de zile la guvernare si le-a dat mana libera sa se infrupte din patrimoniul si banul public, spre paguba natiunii. Basescu e departe de a fi ciuruit, e doar zgariat de niste alice si, daca USL nu se trezeste, n-ar fi de mirare ca la 30 iulie sa fie auzit hahaind iarasi pe la Cotroceni: "Un fleac, i-am ciuruit!".
Tactica stabilita in Modrogan e mai mult decat clara: trimisii PDL pe la televiziuni trebuie sa faca galagie, sa nu lase interlocutorilor adversi ragaz sa lege barem o fraza, ci sa-i intrerupa mitocaneste, inclusiv cu complicitatea unor moderatori. Din tot acest ghiveci, ar trebui, potrivit retetei pedeliste, sa reiasa ca Basescu e o biata victima, ca puterea actuala vrea sa-l inlature petru ca el tine cu poporul si moare de grija acestuia, pentru ca apara justitia si se pune pavaza democratiei! Or, cum li s-a raspuns acestor scutieri nerusinati? Slab, foarte slab.
Ma intreb unde sunt, de ce nu-si fac auzit glasul reprezentantii sutelor si sutelor de mii de someri fara nici o perspectiva, deoarece politica economica impusa de Basescu a foat doar de a taia, nu si de a pune ceva in loc? Unde sunt liderii pensionarilor, carora Basescu zice ca le-a marit veniturile? De ce nu vorbesc medicii, alungati din tara de politica aceluiasi? De ce nu apar profesorii care sa explice dezastrul din invatamant, provocat de cuplul Basescu-Funeriu? De ce nu-si exprima parerea patronii micilor firme falimentate de incompetenta si discretionarismul regimului Basescu? Cat mai asteptam auditurile din ministere si listele de penali portocalii, in cap cu apropiatii lui Basescu, cu camarila lui? Cu alte cuvinte, cand va fi adus regimul Basescu in fata opiniei cu multiplele si hidoasele lui fatete? Altele, dar cu totul altele decat cele pe care propangandistii sai de profesie il induc populatiei, fara a li se da o replica pe potriva, o replica bazata pe sumedenia de fapte.
Ca in multe alte ocazii, Traian Basescu joaca pe o singura carte. Care nu-i, asa cum demagogic sustinea, Constitutia pe care nu o data a terfelit-o, ci cartea victimizarii. Timp de trei saptamani, el si ai lui vor miza pe spiritul adesea excesiv de tolerant al poporului roman si vor incerca sa rastoarne perceptia publica detestabila, care a determinat suspendarea lui. Daca USL nu va sti sa contracareze rapid si eficient o asemenea tactica parsiva, inseamna ca degeaba a ajuns la putere, purtata tocmai de respingerea de catre populatie a mizeriei care a fost guvernarea basesciana.