Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis astazi obiectia de neconstitutionalitate formulata de Traian Basescu in legatura cu legea lui Petru Filip si Catalin Croitoru privind universitatile private, informeaza NewsIn.
"Curtea Constitutionala a admis, cu majoritate de voturi obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale", se arata intr-un comunicat al CCR.
Concret, Basescu a cerut CCR sa se pronunte asupra articolului unic al Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, care la pct. 14 stabileste ca art. 229 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 va avea urmatorul cuprins: "(1) Patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare consta din patrimoniul initial al fondatorilor, la care se adauga patrimoniul dobandit ulterior. Acesta este compus din bunuri mobile si imobile si din creante si este proprietatea privata a fondatorilor. (2) Institutiile de invatamant superior particulare si confesionale particulare, pe durata existentei lor, dispun in mod liber de patrimoniul pus la dispozitia lor, cu acordul fondatorilor".
Presedintia a amintit ca potrivit art. 114 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 institutiile de invatamant superior, fie ca sunt de stat sau particulare ori confesionale particulare, au personalitate juridica.
Plenul Senatului aprobase pe 23 aprilie cu 68 de voturi "pentru", 7 voturi "contra" si 21 de abtineri, propunerea legislativa a parlamentarilor PSD Petru Filip si Catalin Croitoru, privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale.