CorectNews : Razboiul electoral total (Autor : Sorin Rosca Stanescu )

Nu s-au terminat bine alegerile locale si iata ca USL declanseaza, in forta, ofensiva pentru alegerile parlamentare. Este firesc ca primele actiuni sa fie intreprinse acum. Si nu dupa vacanta de vara. Ma astept ca, in cursul acestei luni, PSD si PNL sa-si imparta locurile de parlamentari in colegiile Romaniei. Si ma mai astept ca acestia sa fie desemnati cat mai curand. Punctul de plecare il constituie rezultatele alegerilor locale. Din mai multe perspective. In fata ofensivei totale, care urmeaza sa fie declansata in aceste zile, PDL trebuie sa reactioneze fulgerator. Daca vrea sa mai supravietuiasca.
Situatia finala este albastra pentru PDL. De ce? Pentru ca USL a obtinut nu 50 la suta din voturile politice, nu usor peste 50 la suta, ci 67 la suta. Un scor de exceptie. Prin care si-a adjudecat aproape 90 la suta din consiliile judetene. Si un scor bun a obtinut si Partidul Poporului Dan Diaconescu. Dand la o parte rezultatele obtinute de UDMR, pentru PDL a ramas foarte putin. Acest partid a castigat mult sub scorul prognozat de Emil Boc si, mai tarziu, de Vasile Blaga. De aici si demisia in bloc a conducerii acestui partid.
Ce se intampla, insa, in interiorul USL? Este momentul sa consemnam si un alt tip de scor. PNL a castigat 25,49 la suta din ceea ce inseamna scorul politic. Mult peste ceea ce obtinuse in 2008. Mai ales in ceea ce priveste consiliile judetene, unde, practic, scorul este de trei ori mai mare, PNL detinand astazi 13 presedintii. Cu acest scor, PNL a devenit, in mod oficial, un partid mare dar si national, intrucat acopera intreaga suprafata a Romaniei prin sutele de primari alesi. Asta inseamna ca va dispune, in curand, de un urias aparat in administratia publica locala, care se va antrena si perfectiona in materie de conducere. PSD, la randul sau, a crescut in mod spectaculos. Votul politic obtinut de PSD de 41,51 la suta este si el aproape dublu fata de bilantul localelor din 2008.
In interiorul acestei aliante, PSD are, din acest moment, o putere aproape dubla decat cea a liberarilor. Conform protocolului USL, consiliile locale urmeaza sa fie construite in baza majoritatii detinute de cele doua partide. Probabil nu vor exista prea multe exceptii. In functie de acest raport, vor fi repartizate si mandatele pentru alegerile parlamentare, tinandu-se, in mod evident, cont si de zonele detinute de un partid sau altul in urma alegerilor locale.
Este esential ca acum, cand adversarul USL, respectiv PDL, se zbate buimacit in corzi, incercand sa evite o disolutie si sa se restructureze din temelii, USL sa-si repartizeze candidaturile pentru parlamentare si sa inceapa, practic, pregatirea alegerilor. Aceasta precipitare nu este generata doar de simpla oportunitate legata de starea jalnica a adversarului politic. Ea este consecinta unei alte posibile realitati. Nu este deloc exclus ca votul negativ al populatiei sa-si fi consumat energiile acum, la locale. Daca asa stau lucrurile, inseamna ca, la alegerile generale, cetatenii Romaniei vor acorda partidelor, intr-o mai mare proportie, voturi pozitive. Ceea ce inseamna ca fie USL se mobilizeaza si transfera in favoarea sa voturile de respingere cu care cetatenii au intarit USL, sanctionand PDL, fie nu se mobilizeaza si pierde aceste voturi.
In aceasta vara si in conditiile vacantei parlamentare, Guvernul nu va putea face minuni. In consecinta, o parte dintre cei care au votat USL ar putea fi, in momentul parlamentarelor, oameni dezamagiti si de aceasta formatiune politica.