Noul Guvern din Romania a castigat ieri primul test electoral de cand a preluat puterea luna trecuta, alegatorii romani transmitand un mesaj clar ca s-au saturat de masurile de austeritate, comenteaza presa internationala citata de Mediafax.
"Romanii i-au acordat noului Guvern condus de Victor Ponta un sprijn puternic in alegerile locale de duminica, pe fondul nemultumirii fata de masurile de austeritate adoptate in contextul crizei economice, relateaza agentia Reuters. Aceste rezultate plaseaza Uniunea Social-Liberala (USL) pe calea spre victorie la alegerile legislative din toamna", adauga Reuters, notand ca majoritatea candidatilor au promis rezolvarea problemei cainilor vagabonzi.
"Coalitia de la putere formata de stanga si de dreapta a revendicat victoria in alegerile locale, dupa publicarea primelor exit-poll-uri, informeaza la randul sau agentia France-Presse. Primele rezultate oficiale vor fi cunoscute abia luni dimineata", mentioneaza AFP, adaugand ca aceste alegeri s-au derulat la aproximativ o luna dupa sosirea USL la putere, dupa ce a inlaturat printr-o motiune de cenzura Guvernul anterior, foarte nepopular din cauza masurilor de austeritate.
Agentia germana DPA apreciaza ca rezultatele alegerilor vor confirma faptul ca romanii s-au saturat de austeritate si precizeaza de asemenea ca in toamna va avea loc scrutinul parlamentar.
"Mai mult de jumatate dintre cei peste 18 milioane de alegatori s-au prezentat la urne", informeaza agentia China Noua, subliniind ca pentru prima data dupa 1989, alegerea primarilor se desfasoara intr-un singur tur.
Agentia italiana ANSA citeaza sondajele realizate la iesirea de la urne, potrivit carora candidatii USL au castigat cu peste 50 la suta din voturi in numeroase regiuni si mari orase din tara.