Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera rezultatul alegerilor locale o reflectare a unei stari de spirit, de respingere a rezultatelor unei guvernari ‘‘care s-a dovedit paguboasa pentru tara‘‘.
‘‘Rezultatele alegerilor exprima si un vot de blam dat guvernarii de pana acum, dar exprima si o speranta pentru o guvernare mai buna, care sa raspunda nevoilor tarii si ale oamenilor. (...) O respingere a PDL-ului si, de fapt, a domnului Basescu, care si-a pus amprenta asupra politicii guvernului din ultima perioada si, pe de alta parte, o speranta spre aceasta alianta (n.r. - USL) ca va putea sa redreseze lucrurile in tara‘‘, a declarat Ion Iliescu la RFI.
El a spus ca a fost placut surprins de rezultatele USL si chiar a admis ca nu se astepta la acest scor. ‘‘Scorul intr-adevar a accentuat starea de spirit sau a reflectat o stare de spirit mult mai profunda, de dezaprobare a guvernarii anterioare‘‘, a afirmat Iliescu.
Intrebat cum vede rezultatele de la locale in perspectiva parlamentarelor, presedintele de onoare al PSD a subliniat ca este necesar sa se stabileasca o data fixa pentru alegerile parlamentare, ‘‘ca in America‘‘. ‘‘Este o premisa buna pentru parlamentari (n.r. - rezultatul alegerilor), dar aceasta va depinde si de guvernarea din aceasta perioada. Guvernul Ponta a fost primit cu multa speranta si votul la locale reflecta acest lucru, dar este important si cum va gestiona aceasta perioada, nu usoara - toamna, pregatirea iernii s.a.m.d.. Insa eu sper sa se confirme, pana in chiar noiembrie, daca se vor tine alegerile, cam acest trend al electoratului roman‘‘, a spus Iliescu.
In ceea ce priveste greselile pe care ar trebui sa le evite Guvernul Ponta pentru a castiga parlamentarele, liderul PSD a sustinut ca nu trebuie sa se aventureze in promisiuni fara fapte. Totodata, el a admis ca exista riscul ca noii primari de la USL ‘‘sa prinda gustul puterii‘‘ si sa se transforme in asa-numiti baroni locali. ‘‘Puterea ameteste mintile oamenilor si unii oameni, cum ajung in anumite functii de decizie, isi pierd uzul ratiunii, cum se spune, dar este important, acest lucru a fost sesizat si de conducatorii Aliantei, dar nu este suficient un simplu avertisment", a apreciat Iliescu.