B365: 1,8 milioane de bucuresteni voteaza azi pe patru buletine de vot

Bucurestenii au cele mai multe buletine de vot de stampilat: ei trebuie sa aleaga Primarul General al Capitalei, primarii celor sase sectoare, 55 de consilieri generali si 166 de consilieri locali.
In Capitala sunt inscrisi in listele electorale permanente si complementare 1.805.296 de alegatori, din care 9.267 pe listele complementare, fiind cetateni cu drept de vot din Uniunea Europeana care se afla in evidentele Oficiului Roman pentru Imigrari si au domiciliul sau resedinta in Bucuresti.
Cei mai multi alegatori, 403.196, sunt in Sectorul 3, in Sectorul 1 sunt 211.893 de alegatori, in Sectorul 2 sunt inregistrate 326.765 de persoane cu drept de vot, in Sectorul 4 - 276.775, in Sectorul 5 - 250.237 si in Sectorul 6 - 336.430 de alegatori.
Alegatorii vor vota in Bucuresti primarul general, primarii celor sase sectoare, 55 de consilieri generali si 166 de consilieri locali de sector, din care 31 in Sectorul 3 si cate 27 in celelalte sectoare, anunta Mediafax.
In Capitala vor fi 1.223 de sectii de votare la alegerile locale din 10 iunie. In Sectorul 1 vor fi deschise 161 de sectii, in Sectorul 2 - 200 de sectii, in Sectorul 3 - 262 de sectii, in Sectorul 4 - 175 de sectii, in Sectorul 5 - 196 de sectii, iar in Sectorul 6 - 229 de sectii de votare.
Alegatorii pot vota doar in sectorul in care au domiciliul. Persoanele cu drept de vot care si-au stabilit rezidenta in alt sector decat cel de domiciliu pot vota pentru candidatii din aceasta unitate administrativ-teritoriala doar daca au facut acest lucru cu cel putin trei luni inainte de data alegerilor, respectiv pana in 10 martie 2012.
Alegatorii pot vota pe baza cartii de identitate, a cartii de identitate provizorii, a pasaportului diplomatic si a celui de serviciu sau a carnetului de serviciu militar, in cazul elevilor de la scolile militare.
In cazul alegatorilor netransportabili din motive de invaliditate sau de boala, presedintele Biroului Electoral al Sectiei de votare poate aproba deplasarea la domiciliile acestora a unei echipe formate din doi membri, cu urna mobila, stampila de votare si buletinele de vot.
Persoanele private de libertate care nu au interdictii electorale pot vota daca sunt in penitenciare din sectoarele unde au si domiciliul. La alegerile locale nu pot vota debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele carora le-au fost interzise drepturile electorale prin hotarari judecatoresti definitive.
Optsprezece candidati, intre care nu este nicio femeie, se vor confrunta pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti.
Astfel, la alegerile locale din 10 iunie candideaza Sorin Mircea Oprescu (candidat independent, sustinut de USL), Vasile Silviu Prigoana (Partidul Democrat Liberal), Vasile Horia Mocanu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu), Anghel Iordanescu (Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei), George Becali (Partidul Noua Generatie Crestin Democrat), Petre Popeanga (Partidul Romania Mare) si Adrian Irinel Columbeanu (Partidul Popular si al Protectiei Sociale).
In cursa pentru fotoliul de primar general mai candideaza Constantin Ionescu (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), Petrica Dima (Partidul Socialist Roman), Alexandru Vladu - Alianta Partidul Popular European (Crestin Democrati) si Democrati Europeni (PPE-DE), Constantin Cojocaru - Partidul Poporului (PP-LC), Nicolae Roman (Partidul ProDemo), Florin Dobrescu (Partidul "Totul pentru Tara"), Adrian Grigoriu (Partidul National Democrat Crestin). La Primaria Generala mai candideaza Vasile Lincu (Partidul Uniunea Ecologista din Romania), Ioan Ionita Teodosiu (Partidul Alianta Socialista) si independentul Nicusor Daniel Dan, presedinte al Asociatiei "Salvati Bucurestiul". Pe buletinele de vot va mai figura si Ionut Georgescu (Partidul Ecologist Roman), a carui cerere de renuntare la candidatura a fost respinsa de Biroul Electoral de Circumscriptie, ca tardiv formulata.
Anghel Iordanescu, candidatul UNPR, va ocupa prima pozitie pe buletinul de vot pentru alegerea primarului general al municipiului Bucuresti, la scrutinul din 10 iunie, in timp ce pe pozitia a doua va fi Silviu Prigoana (PDL). Acestia vor fi urmati de: George Becali, Constantin Ionescu, Vasile Horia Mocanu, Petre Popeanga, Alexandru Vladu, Adrian Grigoriu, Ionut Georgescu, Nicolae Roman, Petrica Dima, Ioan Ionita Teodosiu, Constantin Cojocaru, Adrian Irinel Columbeanu si Florin Dobrescu.
Potrivit prevederilor legale, ultimele pozitii pe buletinele de vot vor fi ocupate, in ordinea depunerii candidaturilor, de candidatii independenti: Sorin Mircea Oprescu (sustinut de USL) si Nicusor Daniel Dan.