Republica Moldova marcheaza astazi 200 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Bucuresti, care a consemnat cedarea de catre fostul Imperiu Otoman Imperiului Rus a partii de est a Tarii Moldovei - aproximativ cu actualul teritoriu al Republicii Moldova. Evenimentele respective si consecintele acestora continua sa fie privite contradictoriu peste Prut - pentru unii ca o zi de eliberare, pentru altii doliu, provocand conflicte si in prezent.
Potrivit Agerpres.ro, in acest an, manifestatiile dedicate acestei zile au fost mult mai intense decat de obicei. Cateva zeci de organizatii neguvernamentale au constituit o asociatie numita Actiunea 2012, recent a fost constituit si un Consiliu al Unirii, format din organizatii si personalitati de pe ambele maluri ale Prutului, care pledeaza deschis pentru unirea Republicii Moldova cu Romania. Pe de alta parte, unele organizatii si partide moldoveniste si rusofile au organizat in ultimul timp actiuni antiunioniste, iar la 25 martie a avut loc si un conflict stradal intre cele doua tabere in timpul unor astfel de manifestatii.
Politicienii s-au certat si ei din cauza viziunilor diferite in privinta acestei date. Saptamana trecuta, Primaria Chisinaului, condusa de liberalul Dorin Chirtoaca, a anuntat data de 16 mai ca zi de doliu si a cerut arborarea drapelelor in berna, decizie care a provocat reactii dure ale comunistilor din Consiliul municipal.
Nici in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana nu exista o unitate de idei in aceasta privinta. O propunere a Partidului Liberal de a declara data de 16 mai zi de doliu national si de a fi organizata o sedinta speciala a parlamentului nu a fost sustinuta de colegii din coalitie. Mai mult, liderul democratilor, presedintele parlamentului Marian Lupu, a declarat ca organizatorii actiunilor de comemorare a zilei de 16 mai sunt antistatalisti, deoarece doresc unirea cu Romania.