Campania electorala pentru alegerile locale incepe astazi si se va incheia sambata, 9 iunie, la ora 7.00.
Peste 300 de orase si peste 2.500 de comune isi vor alege primarii, dar si consiliile locale. Se vor alege si presedintii de consilii judetene din cele 41 de judete din tara, dar si primarii celor 40 de municipii resedinta de judet.
De astazi, candidatii au liber la amplasat bannere in oras, la impartit fluturasi si obiecte promotionale cu oferta lor electorala si, bineinteles, la intalniri cu cetatenii. Campania a inceput insa neoficial de ceva vreme, candidatii prezentandu-se publicului fie prin bilanturi festiviste (cazul primarilor in functii), fie prin demararea mai multor campanii de interes social (strangere de semnaturi pentru tot felul de initiative, proiecte ecologice), fie prin aparitii media in care sa se "infiereze" lipsa de competenta a adversarilor (cazul celor care aspira la functia locala).
Campania poate avea loc, potrivit legii, in spatii precum case de cultura, camine culturale, cinematografe, parcuri, piete. Este interzisa insa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.
Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat, dar si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc, potrivit legii, cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.
Accesul candidatilor in emisiunile radio-TV este gratuit atat pe posturile publice, cat si private. In emisiuni informative vor fi difuzate informatii privind activitatile de campanie, cat si elemente privind tehnica votarii si sistemul electoral. Emisiunile electorale, potrivit legii, pot fi difuzate numai de luni pana vineri.
Costurile alegerilor locale sunt estimate de guvern la 100 de milioane de lei, banii fiind alocati de executiv in luna martie.
Cele mai disputate meciuri la locale vor fi cu siguranta pentru primariile marilor orase, fiind cunoscut ca rezultatul de la acestea este un indicator pentru alegerile parlamentare.

"Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!"

Ministrul administratiei si internelor, Ioan Rus, a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, cu ocazia lansarii campaniei "Mita si votul ilegal inseamna inchisoare", ca organizarea alegerilor in conditii de deplina legalitate constituie obiectivul prioritar al institutiei pentru perioada urmatoare.
Aceasta campanie de informare este realizata in conformitate cu Planul general de masuri privind mentinerea si asigurarea ordinii publice premergator si pe timpul desfasurarii alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din 2012.
Ministrul a mai spus ca va organiza, in perioada urmatoare, vizite de lucru zonale, pentru a discuta cu cei responsabili cu asigurarea cat mai corecta a alegerilor - reprezentanti ai structurilor teritoriale ale ministerului, prefecti - si pentru a cunoaste situatia la nivelul fiecarui judet.
Ministrul Ioan Rus a reiterat faptul ca va dispune masuri ferme impotriva celor care nu isi indeplinesc atributiile conferite si care nu inteleg si nu respecta rolul in slujba comunitatii.
La randul sau, secretarul de stat Petre Toba a declarat ca vor fi peste 18.000 de sectii de votare, pentru protectia carora vor fi mobilizate 32.000 de cadre ale MAI. Toti cei care vor participa la asigurarea ordinii in timpul campaniei electorale si la alegeri au fost instruiti si exista un ghid legislativ elaborat in acest sens, a mai spus Toba.
De asemenea, a devenit operational site-ul www.votlegal.mai.gov.ro, care contine informatii legislative si stiri/comunicate referitoare la actiunile structurilor MAI din plan central si teritorial pentru asigurarea desfasurarii in conditii de legalitate a procesului electoral.