Cotidianul.ro : Francois Hollande, noul presedinte al Frantei
Socialistii revin la Elysee dupa 17 ani

Potrivit estimarilor publicate de agentia belgiana Belga, socialistul Francois Hollande a fost ales presedinte al Frantei cu 52% din voturi. Informatia a fost furnizata de agentia France Presse, care respecta embargoul impus pana la ora 21, lasand abonatilor libertatea de a publica informatia.
Potrivit institutelor CSA, TNS Sofres si Ipsos, candidatul socialist a obtinut 52% din voturi, fata de 48% pentru Nicolas Sarkozy. Harris Interactive ofera 52,7-53,3% in favoare lui Hollande.
Potrivit Le Nouvel Observateur, tinerii socialisti sunt pregatiti ca, in cazul unei victorii a lui Hollande, sa porneasca in mars de la sediul Partidului Socialist catre Place de la Bastille, pentru "a o lua cu asalt".
Francois Hollande devine al doilea presedinte socialist al celei de A Cincea Republici, dupa Francois Mitterrand, iar Nicolas Sarkozy este al doilea presedinte in exercitiu invins de rivalul sau, dupa Valery Giscard d’Estaing, in 1981, victima lui Francois Mitterrand.
Socialistul Hollande si-a construit victoria, in mod paradoxal, pe imaginea de outsider, de candidat care nu a ocupat niciodata o functie importanta in stat si mizand pe faptul ca va culege voturile de protest impotriva lui Nicolas Sarkozy. Hollande devine astfel cel mai putin experimentat presedinte al Republicii Franceze, a carui cea mai mare responsabilitate nu a fost conducerea unui guvern sau a unui minister important, ci doar demnitatea de deputat si functia se secretar general al Partidului Socialist. Insa, precum predecesorii sai (de Gaulle, Mitterrand, Chirac sau Sarkozy), Hollande a cunoscut gustul esecului si al ostracizarii in interiorul propriului partid.
Francois Hollande, al sapteea presedinte al celei de Cincea Republici, s-a nascut in 1954 la Rouen, intr-o familie "in care s-a vorbit mereu despre politica", dupa cum el a declarat, si este fiul unui medic ORL-ist cu convingeri dure de dreapta si al unei asistente medicale.
Fost consilier, in tinerete, al presedintelui Francois Mitterrand, el pare a fi condus de urmatorul principiu al primului presedinte socialist: "pentru a fi iubit, trebuie sa fii amabil".