Cotidianul.ro: PDL in faza de masacru (Autor: Cornel Nistorescu)

Cinic si putin sadic sa fii si tot te pufneste rasul cand vezi ce se intampla cu PDL-ul. A ajuns sa semene cu un hot beat, descoperit intr-o reuniune publica si scos in suturi pe intrarea principala. A scapat inlauntru din greseala si este alungat cu oroare. Si in fiecare zi o incaseaza. Mai face cate o jumbo-prostie, mai balbaie cate o lege, e prins cu si alta manarie sau e tradat de un alt functionar fidel. Din pivnitele guvernarii ies duhorile afacerilor necurate si se aud marturisirile ingrozite ale mazilitilor. Ai impresia ca primii oameni din armata eliberarii au patruns in subsolurile regimului, ca pe coridoarele palatelor se intalnesc cu functionari ingroziti si ca si evadararile parlamentarilor iau forma unor evenimente organizate in bataie de joc. Sa crape PDL-ul numai cate putin, cate o lingurita pe zi si cate un hardau pe saptamina! Parte dintr-o asemenea prabusire lenta, spectaculoasa, chinuitoare pare si aceasta motiune de cenzura intitulata "Opriti guvernul santajabil!".
E primul asalt politic in parlament impotriva unei incropeli mai ridicole decit guvernul Boc. Guvernul Ungureanu seamana cu o adunatura vanata cu sadism de un macelar politic nemilos, entuziast, dar cam lipsit de profesionalism. Asta ca sa nu zic amator. USL-ul hacuieste zilnic un regim care este dispus sa indure orice ca sa termine infulecarea prazii. Stie ca alta nu mai pupa. Si pentru a-si umfla burta suporta orice. Ocari, suturi, amenintari, bate pe spinare, chiar si expuneri penale.
La ce foloseste motiunea de mai sus, dupa ce atatea altele au fost respinse cu dispret? E ca o piatra in cap aruncata de doi adolescenti pisicheri, carora cei mari nu le pot raspunde. Oricum ar riposta, PDL-ul ar pierde si mai rau.
In ciuda situatiei hazlii care provoaca si momente de mila, aceasta motiune se poate termina mai prost decat al nu stiu catelea bobarnac dat puterii. Succesul motiunii ar duce USL-ul intr-o postura mai complicata decat ar parea la prima vedere. Ar trebui sa gestioneze o situatie pentru care nu este pregatita. Nici nu stiu in ce masura ar fi convenabila. Ar prelua responsabilitatea si ar lasa loc pentru ca PDL-ul sa dispara in ceata cu "performantele" sale cu tot. Si din abureala nelamuririi sa iasa cu o fata noua de domnisoara dormita in spuma laptelui. Din ce am aflat pana astazi, planul USL in caz de succes al motiunii este unul extrem de modest. Dovada vine in primul rand de la subtirimea proiectelor cu care iese la bataie. In al doilea rand, in afara de cele doua voci (Antonescu si Ponta), ceilalti penelisti ai opozitiei sunt inca departe de ce ar presupune discursul unui politician redutabil. Trancaneala lor ne arata cam care le sunt planurile de viitor. Ba uneori chiar si cei doi lideri mai trag cate una pe langa!
Singurul avantaj al unei caderi a guvernului Ungureanu ar veni de la pumnul peste bot incasat de serviciile secrete. Ar scapa din gheara macar in parte organizarea alegerilor locale si parlamentare. Romania cotropita de ochiul si timpanul lui Traian Basescu ar scapa de presiunea nebuna de acum. Subordonatii presedintelui ar fi obligati sa faca un pas inpoi si sa lase loc societatii civile si lumii politice sa participe la organizarea unor alegeri ceva mai curate.