HotNews.ro : Ion Iliescu: Taierile salariale si ale pensiilor sunt masuri anti-sociale si anti-economice

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu invitat la Antena 3: "Oamenii trebuie sa-si recupereze banii. Masura de taiere a salarilor si a pensiilor nu este doar o masura anti-sociala este si o masura anti-economica, afectand puterea de cumparare a cetatenilor". A continuat sustinand ca: "USL sau viitoarea guvernare trebuie sa se gandeasca ca ridicarea salarilor este o chestiunea primordiala".
In cadrul emisiunii "Sinteza zilei" fostul presedinte Ion Iliescu a mentionat: "Slabiciunea fundamentala a guvernului, care afecteaza intreaga populatie, este inlaturarea profesionistilor din actul de guvernare si politizarea tuturor deciziilor".

"In 1990 s-a prabusit o lume, un sistem, prima masura din ianuarie 90‘: am format o comisie de profesionisti pentru elaborarea strategiei pentru economia de piata" a dezvaluit fostul presedinte al Romaniei.

Despre motiune si despre MRU

"Eu cred ca asumarea guvernarii de catre USL trebuie sa se faca in conditii noi nu in urma motiunii. Daca motiunea trece trebuie instalat un guvern provizoriu pana la alegeri".
Vorbind despre prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu fostul presedinte Ion Iliescu a comentat: "Dincolo de calitatiile intelectuale, dansul nu are platforma politica necesara pentru a-si asuma deciziile luate si trebuia doar sa asigure interimatul pana la alegeri".
Discutand despre UMF Tg. Mures: "Exista legea autonomiei universitare si atunci guvernarea si-a asumat o chestiune care depaseste atributiile sale".

Despre Traian Basescu

"Dupa 2009 am asistat cu totii la deteriorarea vietii politice si a vietii private, la eliminarea totala a dialogului politic. Este interesul presedindelui sa aiba un dialog cu opozitia".
"Trebuie sa existe mereu un echilibru intre putere si opozitie".

Despre alianta USL

"Daca se realizeaza o majoritate clara la alegeri presedintele trebuie sa desemneze ca premier pe cel pe care aceasta majoritate il reprezinta."
Intrebat fiind daca USL reprezinta o schimbare buna pentru Romania fostul presedinte Ion Iliescu a raspuns: "Alternata politica este buna dar exista riscul ca cei care vin la guvernare sa continuie cu numirile politice bazate pe interese personale sau ale partidelor. Trebuie in posturile cheie sa fie numiti oameni profesionisti, indiferent de culoarea politica". A continuat mentionand: "Sper ca USL sa nu ignore acest lucru si daca vor ignora aceste lucruri vor repeta practicile celor de astazi si fiecare partid se va bate sa-si numeasca oamenii in functiile cheie fara sa se tina cont de pregatirea profesionala".

Despre campania electorala

"Sper ca USL sa se pregateaza temeic si sunt doua conditii esentiale de care alianta trebuie sa tina cont: prima conditie sa iasa in fata cu oameni credibili, capabili, oameni cu carisma si a doua conditie vizeaza programul cu care candidatii vor iesi in fata alegatorilor".

Despre alegerile prezidentiale din Franta

"Noi am avut mereu relatii bune cu Franta. Dupa rezultatele de pana acum mizez in turul doi pe Francois Hollande".