DeCeNews.ro: Basescu si-a construit propria opozitie. Prea tarziu
(Autor: Val Valcu)

O strategie riscanta, dar eficienta, pentru un lider care vrea sa pastreze Puterea este inventarea propriei Opozitii. Putin si regimul sau, de exemplu, au inventat contracandidati de carton, in vreme ce adevaratii opozanti au fost impiedicati sa participe la alegeri. O organizatie care isi face planuri pe termen lung si investeste enorm in publicitate politica, asa ca PDl- sub conducerea lui Traian Basescu, nu putea rata tocmai aceasta cale de conservare a dominatiei.
Din pacate pentru fostii portocalii, viitori verzi sau maronii, sau ce le-o mai dicta PR-ul sa fie, strategia nu se refera la liderul in functie, ci la cel care este lider in perceptia alegatorilor. Ori, din 13 ianuarie pana in prezent, Puterea se afla in defensiva. Nu mai controleaza agenda, pare in disolutie, rateaza obiectiv dupa obiectiv, iar impopularitatea sa este atat de mare incat a ajuns sa se lupte disperat pentru locul doi. Creatiile care ar fi trebuit sa-l ajute pe Basescu se lupta cu oamenii sai oficiali, macinandu-si fortele, iar USL, perceput drept castigator, nu are decat sa fructifice strategia liderului.
Alegerile locale ar fi fost organizate, daca era dupa Traian Basescu si Emil Boc, in noiembrie, odata cu cele generale. Primarii, adusi cu DNA-ul sau cu PNDI-ul in tabara Puterii, ar fi actionat ca locomotive de imagine pentru parlamentari necunoscuti sau impopulari.
La Bucuresti, au aparut mai multi oponenti ai lui Oprescu: un ong-ist, Becali, Dan Diaconescu, care va candida sub un alt nume, evident, plus Prigoana. Toti il ataca pe primarul in functie, ceea ce nu le va aduce victoria. Basescu, atunci cand a devenit primar, de pe pozitia a treia, l-a atacat in primul tur pe taranistul de pe locul doi, apoi a dat asaltul la titlu. Acum, Basescu, via Boc, a introdus alegerile locale dintr-un singur tur, ca sa se plieze pe generale. Cu exceptia reprezentantului societatii civile (care vizeaza un public tinta minuscul), toti challenger-ii din Bucuresti se bat pe publicul tip OTV/Romania Mare, inclusiv exoticul Prigoana. Ca sa conteze, candidatii-inventati de Basescu trebuie sa atace oamenii aflati oficial de partea sa. Daca o fac, isi disipeaza voturile si castiga Oprescu. Asta in Capitala.
In rest, polarizarea atat de puternica de pe scena politica face ca adversarii lui Basescu sa fie perceputi ca aliati ai romanilor, iar sustinatorii, fie si conjuncturali, ca adversari ai lor. Practic, la locale se va juca dupa scenariul Basescu pe invers: votul politic va subrezi pozitia primarilor in functie asociati presedintelui si va consolida pozitia primarilor de la USL. In aceasta ecuatie, interventia "organelor", singura arma care a ramas la dispozitia partidului-stat, va face mai mult rau decat bine PDL si aliatilor sai, legitimandu-i pe cei atacati drept adversari ai regimului.