AmosNews : Aplicatie la teren ratata (Autor : OCTAVIAN STIREANU)

Multi s-au aratat surprinsi ca noul premier n-a refuzat invitatia de a merge, marti seara, la Antena 3. Nu speculez daca l-a informat sau nu pe Basescu. Sau daca i-a cerut voie. Sau daca i-a "raportat", la sfarsit, concluziile sale.
Episodul trebuie citit in alta cheie. Ungureanu s-a dus, acolo, nu pentru dialog, ci pentru o victorie. Nu pentru a informa natiunea, ci pentru a transa o rivalitate.
Pentru orice spion, invitatia acasa la inamic este o mana cereasca. Nu mai trebuie sa intre prin efractie. Gadea este considerat si tratat nu ca un adversar al regimului, ci ca un inamic al acestuia. Jurnalistul este privit de Putere ca un "agent dusmanos", care are un "stapan" ce reprezinta o tinta. Agentul si tinta trebuie distruse, chiar si cu o perna moale infundata peste gura. Daca se intampla pe terenul lor, e cu atat mai bine.
Venirea premierului la Antena 3 este un semnal in acest sens si o testare a situatiei. Este o aplicatie la teren, in conditii reale. Ungureanu - comitand un gest impardonabil in aceasta meserie - s-a scapat, "s-a tradat" , trimitand destul de repede cateva sageti otravite spre Voiculescu.
Gadea l-a dezarmat, preluandu-i rapid energia negativa, precum in artele martiale si intorcandu-i-o in cap: "Atat de tarziu ati pomenit de Voiculescu?!?!... Ma asteptam s-o faceti mai repede!...". Touche!, cum s-ar spune in scrima.
Mihai Gadea si emisiunea "Sinteza zilei" sunt o reduta mediatica - poate ultima, poate singura - in calea unui regim politic devastator, sub aspect moral si democratic. MRU a venit nu s-o cunoasca, ci s-o cucereasca. N-a reusit. Un aer prea de sus. Prea arogant. Prea sfidator in a da de inteles tuturor ca lumea ar trebui sa ia seama cu cine vorbeste.
Sa ne intelegem. Nu cred ca Mihai Razvan Ungureanu a fost seful real al SIE, dar ii place sa creada asta. Este vizibil magnetizat de atractia fantastica a puterii din umbra a unui asemenea serviciu. (Fatal pentru un intelectual veritabil, dar asta este o alta poveste). Ungureanu n-a fost un "operativ" instruit pentru aceasta meserie. Cel mult un agent de influenta acoperit, fara grad, dar cu multe functii. Nu cred ca stie nici macar cati subalterni reali a avut. Si nici din ce bidoane hidroenergetice primesc ei banii, prin strainatate.
La Antena 3, insa, mesajul principal pe care a vrut sa-l transmita MRU a fost unul de epatare si superioritate. A fost prea straveziu in a incerca sa arate ca le stie el pe toate despre cel aflat in fata sa, in vreme ce acesta din urma nu stie mai nimic despre el. L-a fixat din priviri pe Gadea, spunandu-i ca nu se pricepe la psihologie.
In timp ce el, da, intrucat este seful spionilor, stie tot, se pricepe la toate. Gadea l-a dezarmat in mod repetat: "Domnule prim-ministru, eu nu vreau sa fac psihanaliza dvs., ci doar sa va intreb daca veti da sau nu salarii majorate".
Ungureanu nu este vreun 007, dar se crede replica academica a acestuia. S-a contaminat rapid de mediul in care a lucrat. Afisand cu savoare un aer misterios si conspirativ, pozeaza in "ceva" fata de care muritorii de rand ar trebui sa cada pe spate. Pentru el, functia de prim-ministru pare o simpla aplicatie practica, antrenata prin subsolurile de la Gradistea. Un simplu rol. Misiunea, "sa construiasca, nu sa peticeasca". Nu prea s-a inteles ce si pentru cine.
In realitate, lucrurile sunt mult mai simple. Ungureanu nu este decat executantul docil al unor misiuni temporare, ales in ultima instanta, dupa ce Basescu - potrivit propriei marturisiri - a fost refuzat de mai multi tehnocrati.
La Antena 3, a pierdut definitiv partida, atunci cand s-a facut ca nu stie ce rol au avut protestele din strada in schimbarea lui Boc si, respectiv, numirea sa in functia de premier. Intrebarile lui Mihai Gadea pe acest subiect s-au lovit de el ca de un zid. Batos, arogant, prefacut si autosuficient, MRU se tot mira, se irita tot mai mult si se prefacea ca nu intelege ce legatura au viermii si ciumpalacii cu inaltarea pe scaunul de prim-ministru a augustei sale persoane.
Cam trist pentru un aspirant la glorie. Cam dezamagitor pentru un intelectual de la care era de asteptat o cat de mica speranta ca poate sa deschida o fereastra si sa aeriseasca tara de atmosfera grea si apasatoare instalata de acest regim.