Blogul lui Catalin Tolontan: EXCLUSIVITATE: Discursul pe care il va rosti azi Traian Basescu
(Precizare: bolduirile din text si indicatiile pentru vorbitor sint redate dupa document.
De asemenea am pastrat si time-cod-urile originale)
Dragi compatrioti,
Astazi, 25 ianuarie 2012, in Romania s-au nascut 508 copii si au murit 701 oameni. In fiecare zi, devenim cu 200 de romani mai putini. Aceasta este cea mai puternica declaratie de nemultumire a voastra!
Tot astazi, 25 ianuarie 2012, datoria externa a Romaniei a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Aceeasi suma de 100 de milarde de euro au strins-o ca economii, prin munca lor, cei 3 milioane de romani plecati in strainatate in ultimii 10 ani. Aceasta este cea mai dura mustrare la adresa noastra, a celor care conducem Romania de doua decenii!
In timp ce o tara rau gestionata a acumulat datorii, aceiasi romani, bine condusi, aceiasi romani increzatori in talentul si competenta lor, aceiasi romani au reusit sa produca in afara tarii o valoare egala si uriasa pentru ei si pentru copiii lor.
(PAUZA DE INTARIRE A MESAJULUI)
Dragi romani,
Popoarele isi aleg conducatorii, dar nu-si pot alege timpurile pe care le traverseaza.
Noi, romanii, nu am cautat si nici nu am provocat aceasta criza economica. Noi, romanii, nu am dorit si nici nu am ezitat sa ne confruntam cu cea mai mare incercare financiara prin care trec statele lumii de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. Insa adevarata putere a oamenilor se arata atunci cind apar aceste momente si la inaltimea lor trebuie sa ne ridicam.
In ultimii doi ani, Romania a facut eforturi pentru a-si pastra stabilitatea economica. Intr-un climat de anxietate financiara si de nesiguranta in intreaga lume, Guvernul a incercat si a reusit sa ia masuri care sa sustina speranta in economie.
Astazi, avem stabilitate, avem un control al datoriilor, avem o usoara crestere a Produsului Intern Brut si avem o incredere a investitorilor si a pietelor externe.
(PAUZA SCURTA PENTRU INTRODUCEREA NOII IDEI SOCIALE)
M-am gindit indelung si serios, in aceste zile, asistind la nemultumirile miilor de romani din pietele oraselor. Am privit cererile oamenilor care au iesit in strada in aproape intreaga tara. Am ascultat si cererile milioanelor de romani tacuti, la fel de bine intentionati ca si cei din strada.
Guvernul spune, pe buna dreptate, ca inaintam intr-o directie corecta. Oamenii spun, pe buna dreptate, ca traiesc prost.
Noi, politicienii care ne-am angajat sa administram tara si sa oferim generatiilor copiilor si nepotilor nostri un viitor, sustinem ca lucrul suprem realizat in acesti ani grei este stabilitatea. Dar exista, intr-o democratie, ceva mai important decit stabilitatea. Mai importanta este viata oamenilor, vital este felul in care ei traiesc si, peste toate, domneste vointa lor.
Romanii au platit in ultimii ani, prin reduceri, restringeri si privatiuni, aceasta stabilitate. Ei vor acum un dialog nu impotriva stabilitatii, ci pentru ceea ce se va intimpla in continuare. Ei doresc garantii ca sacrificiul lor nu va fi inutil. Vocea romanilor a fost auzita.
Dragi compatrioti,
Ca presedinte al Romaniei, invit partidele, sindicatele si organizatiile nonguvernamentale, invit intreaga societate la responsabilitate si la incredere in capacitate acestei tari de a alege solutiile cele mai bune pentru ea.
Ca presedinte al Romaniei va propun tuturor ca, indiferent de simpatiile politice, sa gasim drept rezonabile urmatoarele masuri imediate, carora sa le urmarim, impreuna, aplicarea legala:
- Invit partidele politice parlamentare sa negocieze un premier tehnocrat caruia sa-i ofer atributiile de a-si forma un guvern de specialisti. Noul guvern va conduce tara in acest an important pentru consolidarea relansarii noastre. Solicit partidelor ca noul cabinet sa beneficieze de un moratoriu politic, asumat public in fata cetatenilor, pe intreaga derulare a mandatului guvernului de pina la alegeri. Propun ca, in momentul numirii acestui guvern, sa inceteze tactica ipocrita a salarizarii cu 1.500 de euro pe luna a unor oameni cu functii care cumuleaza o asemenea raspundere si sa oferim acestor specialisti ajunsi in fruntea ministerelor salarii comparabile cu cele din marile companii private. Acest principiu competitiv de salarizare va ramin unul permanent in Guvernul Romaniei.
- Solicit coalitiei de guvernamint sa retraga legea privitoare la comasarea alegerilor, iar alegerile sa se deruleze la datele normale. In primavara vom avea alegeri locale, iar in toamna, alegeri parlamentare. Optez pentru pastrarea datelor alegerilor si nu pentru anticipate, luind in calcul si timpul necesar fondarii unor solutii politice noi, cerute imperativ de societate. E obligatoriu sa liberalizam conditiile, astazi restrictive, de formare a partidelor politice, astfel incit romanii sa aiba timpul si oportunitatea de a putea alege intre mai multe variante la alegerile din acest an.
- Salut propunerea societatii civile de a constitui o agentie care sa garanteze, impreuna cu partidele, corectitudinea alegerilor. Consider ca avem datoria sa restauram increderea oamenilor in gestul democratic al alegerilor, iar cei alesi in 2012 sa aiba o cit mai mare reprezentativitate.
- Este timpul ca alegerile din 2012 sa fie primele in care numarul parlamentarilor sa fie redus la 300, traseismul politic sa fie interzis, iar cei care vor fi alesi sa nu mai beneficieze de imunitate in fata legii si sa fie egali cu orice cetatean al Romaniei. Cer Parlamentului sa adopte aceste legi in sesiune extraordinara.
- Noul guvern tehnocrat va avea ca mandat prezentarea in fata Parlamentului a unui set de reguli noi sau intarite privitoare la transparenta si la masuri impotriva risipei banului public sau coruptiei. Propun inclusiv instituirea prin lege a principiului raspunderii materiale pentru proasta gestiune a banului contribuabililor. Insist ca standardele de integritate si de competenta ale actului de guvernare sa fie crescute, acesta fiind raspunsul nostru la dorinta expresa si legitima a romanilor de a le fi folositi banii cu eficienta si retinere.
Dragi romani
Uneori am facut erori, dar intotdeauna am actionat cu buna credinta.
In calitate de presedinte ales al Romaniei, inteleg sa-mi cer scuze, in numele meu si al statului, pentru greselile comise, pentru lucrurile pe care nu le-am dus pina la capat si pentru efectele nedorite asupra vietii tuturor. Personal, regret excesele de limbaj si unele iesiri publice sub spectrul tensiunii.
In acelasi timp, sa va solicit tuturor sa avem convingerea ca raspunsul se afla in solutiile democratice, nu in radicalism, violenta sau populism.
Masurile propuse azi, 25 ianuarie 2012, inseamna, de fapt, continuarea reformei, dar continuarea reformei intr-o modalitate care sa va ofere mai mult control si mai multa speranta. Romania nu are alta cale decit modernizarea! Modernizarea tarii in favoarea urmasilor nostri este nenegociabila. Asa cum cred in cetateni care sa aiba pretentii de la statul lor, cred intr-un stat de o fermitate moderna, care sa aiba pretentii de la cetatenii sai. Sintem a saptea tara ca populatie in Uniunea Europeana si avem dreptul si obligatia de a ne ridica la nivelul acestei forte.
Toate aceste masuri, cerute de voi, au nevoie de participarea voastra. Nu sinteti multumiti de conditiile din spitale, de educatia copiilor vostri, de tratamentul parintilor si bunicilor nostri, de perspectivele tinerilor si de sprijinul pe care statul il acorda antreprenorilor, salariatilor sau angajatilor sai. Aveti dreptate, in fiecare punct si in toate punctele! De aceea, pentru fiecare dintre ele si pentru toate la un loc va invit sa va implicati ca niste cetateni activi. Noi, politicienii, fara controlul vostru, gresim mai mult.
Azi am gresi inca o data daca am considera ca masura noastra ca politicieni este cistigarea alegerilor si nu lucrurile care ramin dupa noi.
(PAUZA DE 2,5 SECUNDE SI CAUTAREA ENERGIEI PENTRU FINAL)
Dragi romani,
Aceste zile ne-au adus incordare, contraziceri si chiar teama. Dar ele au fost si un exercitiu democratic, iar democratia nu este comoda. Eu insumi am neglijat uneori ca sint presedintele Romaniei, nu presedintele oamenilor care sint de acord cu mine!
Lectia acestor zile, pentru noi toti, este aceea ca merita sa ne pastram credinta in virtutile libertatii. Sa ne pastram credinta in dezbaterea publica a ideilor. Sa privim cu optimism capacitatea democratica a romanilor ca neam european. Daca istoria nu e blinda acum cu noi, noi putem sa avem caracter!
Depinde de noi ca, peste ani, sa ne amintim aceste zile de ianuarie 2012 ca pe o renastere. Sa facem din dialogul dintre noi o regula! Sa retinem aceste zile ca date fondatoare ale ideii ca Romania are ceva unic in cetatenii ei, valoros in tinerii sai si ca trebuie sa investim in aceasta directie!
Astazi, sintem cu 200 de romani mai putini decit ieri, dar sintem mai uniti.
Meritam mai mult, trebuie sa facem mai mult!
Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe romani!