Liechtenstein a devenit ieri a 26-a tara membra a spatiului Schengen, dupa ce ministrii de interne din UE au adoptat saptamana trecuta o decizie care permite atat ridicarea controalelor la granitele interne (spatiului Schengen) cu Liechtenstein, cat si eliminarea actualelor restrictii asupra folosirii Sistemului de Informatii Schengen (SIS).
Intr-o evaluare precedenta, Consiliul JAI a stabilit ca Liechtenstein indeplineste toate conditiile necesare pentru aplicarea practica a partilor relevante ale acquisului Schengen.
"Spatiul Schengen a sporit rapid, permitand unui numar crescand de cetateni europeni si vizitatorilor din terte tari sa se bucure de libera circulatie in tot mai multe tari. Cu aderarea Liechtensteinului astazi (ieri - n.r.), dezvoltam una dintre cele mai importante realizari ale Uniunii Europene", a afirmat comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom.
Incepand de ieri au fost desfiintate controalele asupra persoanelor la granitele cu Liechtenstein, tara care va pune deplin in aplicare regulile Schengen. Liechtenstein a semnat acordul de asociere Schengen cu Uniunea Europeana in 28 februarie 2008, primul pas catre aderarea la spatiul european de libera circulatie. Din spatiul Schengen fac parte 26 de state - 22 din cele 27 membre ale UE (exceptiile sunt Romania, Bulgaria, Cipru, Irlanda si Marea Britanie) plus Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein.
Spatiul Schengen a fost fondat in 14 iunie 1985, cand Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au semnat Acordul Schengen.
Dupa cinci ani, prin Conventia Schengen s-au decis modalitatile de abolire a controalelor la granitele interne.