Hydepark.ro : Elena Udrea se retrage din politica (Autor : Andrei Alexandru)
Doamna Udrea are acces la "secretele zeilor". Este neindoilenic. Face parte din anturajul intim al presedintelui Basescu, fiind chiar prietena de familie, este un membru marcant al conducerii PDL, este unul dintre cei mai influenti ministri ai Cabinetului Boc, se afla permanent in interiorul nucleului care ia decizii politice majore, cunoaste cifrele unor sondaje secrete, intr-un cuvant, are informatii de prima mana din interior.
De altfel, in ultimii sapte ani, dna. Udrea a iesit in public in repetate randuri cu "bombe" sau previziuni exclusive care s-au adeverit ulterior. Prin urmare, are credibilitate. Din aceasta perspectiva, cea mai importanta declaratie politica facuta in preajma Anului Nou a fost cea a doamnei Udrea, cum ca isi doreste in 2012 un copil. E mai putin important daca va adopta unul, pentru a evita o serie de inconveniente, sau daca e o decizie comuna care sa desavarseasca mariajul cu dl. Cocos.Important e ca vrea un copil. Dar de ce tocmai acum, cind suntem in an electoral si cand PDL are nevoie mai mult ca oricand de lideri experimentati ?Oricine stie de cata dragoste materna are nevoie un copil, de cat timp ocupa cresterea si educarea unui copil. Nu poti fi simultan politician la cel mai inalt nivel de solicitare si o mama dedicata. Avand in vedere unele declaratii recente, nu cred ca dna. ministru ar avea intentia sa-si transmita afectiunea materna prin delegatie vreunei bone filipineze. Ca sa nu mai lungesc vorba, implinirea dorintei exprimata de dna. Udrea pentru 2012 echivaleaza cu iesirea ei, fie si temporara, din politica.
Dar nu de aici deriva importanta declaratiei sale. In fond, nimeni nu e de neinlocuit, nici macar dna. ministru, care, in alta ordine de idei, nu si-a irosit timpul si a acumulat o avere frumusica. O mica pauza digestiva poate fi binevenita. Eu cred ca domnia sa pregateste terenul unei iesiri elegante din scena sau, cum se spune in engleza: "soft landing with golden parachute", pentru ca anticipeaza o infrangere a partidului sau in alegerile din acest an.Aceasta e stirea cu adevarat importanta.
Poate ca n-as fi ajuns la aceasta concluzie, daca nu existau aproape simultan si alte declaratii complementare venite dinspre politicieni importanti ai PDL: Raluca Turcan si Sever Voinescu si ziaristi, pana de curand, fanatici pro-Putere.
Referindu-se la alegeri, dna. Turcan spunea ca "PDL ar putea intra in criza de timp". Eu o privesc pe dna. Turcan ca pe sotia purtatorului de cuvant al lui Traian Basescu, or acolo, la Presedintie, se afla cele mai exacte informatii si sondaje de opinie privitoare la situatia politica interna.
Domnul Voinescu, vecin de "HydePark", a uitat pentru o clipa ca este purtatorul de cuvant al PDL si ca aceasta indatorire se desfasoara si in afara celor 8 ore de program. Astfel, in articolul "La multi ani, nene Iancule !", publicat in "Evenimentul zilei", domnia sa scrie din postura ziaristului care, aflat in documentare in inima decizionala a PDL, da de stire publicului cititor ca in 2012 politicienii: "Vor fi asa cum stiu ei sa fie(adica personaje caricaturale de comedie - n.r.) si, prin asta, il vor mentine mai viu si mai relevant decit orice altceva.(pe Caragiale - n.r.). Noi stiam asta, dar daca purtatorul de cuvant al PDL vine cu o asemenea eticheta pentru colegii de partid, echivalenta cu o delimitare publica - "Eu nu sunt ca ei !" - rezulta o probabila despartire. Nu stiu care politician pleaca de langa partidul sau daca s-ar intrevedea o victorie in alegeri. Sau, poate, subconstientul i-a jucat o festa dlui. Voinescu.
Spuneam de ziaristi fanatici pro-Putere care proslaveau orice actiune venita de sus si care, deodata, au intors armele. Las la o parte faptul ca nu mi-au placut niciodata indivizii care scuipa unde au pupat sau invers. Iau doar faptele, adica articolele de ziar publicate. De ceva vreme, toti editorialistii specializati in politica interna de la "Romania libera" au devenit dintr-o data si cu totii violenti critici ai presedintelui Basescu si, subsecvent, ai PDL. I-am numit aici pe Alina Mungiu, Sabina Fati, Laurentiu Mihu, Cristian Campeanu, Tom Gallagher s.a. Daca nu ma credeti, cititi-i pe "site" !
Nu exclud posibilitatea sa ma insel in privinta dnei. Udrea. Dar sa-mi fie iertat ! Nici nu-mi vine sa cred ca, asa cum s-a facut ea cunoscuta opiniei publice, domnia sa ar renunta de bunavoie la avantajele materiale, la onoruri si privilegii,sau la orgoliile exacerbate de putere, sau la expunerea maxima in mass media, doar pentru a avea un copil. Cred mai degraba ca stie ce urmeaza si a construit un plan B, de rezerva. Si nu e singura.