Dupa un an 2011 in care UNPR a racolat cu inversunare primari de la celelalte partide, 2012 se anunta foarte fierbinte in perspectiva alegerilor locale si generale
Partener de guvernare al PDL, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) a dat startul campaniei de transferuri spectaculoase de primari inca de anul trecut. Nici celelalte partide nu au stat degeaba si au inceput negocierile de atragere a edililor de la partidele adversare. Logica este simpla. Un primar castigat inseamna sute, mii sau zeci de mii de voturi, deci control asupra deciziilor care se iau la nivelul unei localitati. In felul acesta, resursele financiare, mai ales fondurile europene, pot fi directionate dupa cum dicteaza interesele de partid. Cum rolul si influenta primarilor asupra electoratului sunt in crestere, in ciuda dosarelor penale pe care le au unii dintre ei, lupta pentru a-i atrage este cu atat mai apriga. Nu vorbim de santaj, ci de promisiuni legate de bani pentru investitii sau orice alte avantaje care i-ar ajuta pe primari sa ramana la putere. Partidele care au plecat sa-i colinde pe primari mizeaza si pe nemultumirile acestora legate de partidele din care fac parte, pe eventualele probleme cu legea ale acestora sau pe faptul ca au cazut in dizgratia sefilor lor.
O singura, dar mare problema au partidele. Primarii pe care i-au convins sa sara in barca lor au facut-o doar verbal, nu si in acte. Concubinajul politic este determinat de legea care ii obliga pe primarii demisionari din partidul pe listele caruia au castigat voturile sa renunte la mandatul de ales local. Or, ce primar ar renunta de bunavoie la scaun de dragul unui partid in care azi esti, maine nu esti? Situatia are si aspecte ridicole. Legea spune ca, daca este dat afara din partid, primarul nu-si pierde mandatul, asa ca partidele parasite ii tin legati de glie fie pentru a le pune bete in roate, fie pentru ca spera ca se vor razgandi si vor candida tot din partea lor. Pana la alegeri mai este timp si multe se pot intampla.
Cel mai cunoscut caz este al primarului Craiovei, Antonie Solomon. El si-a declarat intentia de a candida la alegerile locale de anul acesta din partea UNPR. Legal insa, Solomon figureaza cu domiciliul politic la PDL, unde este membru de partid. El nu demisioneaza din PDL pentru ca ramane fara scaunul de edil-sef, dar nici partidul nu-l da afara, desi incaseaza constant pumni din partea lui. Un fel de parteneri care nu au divortat, dar locuiesc separat.
Lista primarilor din Dolj despre care se spune ca vor schimba partidul la alegeri este mult mai lunga. Ion Racareanu este oficial primar la Bradesti din partea PNL, dar nu exclude o colaborare cu UNPR. "Nu m-am pronuntat. Mi-au facut curte mai multe partide, dar eu le-am spus ca am nevoie de ajutor pentru proiectele pe care le am. Au zis ca, daca se poate, ma ajuta. Eu sunt membru PNL si asa voi ramane, daca se poate", a explicat Racareanu. Apoi a nuantat. "Daca la final de mandat m-au ajutat, putem avea o optiune pentru UNPR. Si ei, si cei de la PDL m-au ajutat cand au putut", a spus el. Primarul din Castranova, Marin Cioc, este oficial la PDL, dar gurile rele spun ca negociaza cu PSD. "O sa ma interesez si eu sa vad daca PDL m-a pus pe lista de transferuri. Sa ma anunte partidul si ma voi orienta. Nu duc lipsa de oferte, dar este prematur sa spun acum ceva. Toate partidele au trecut pe la mine, iar PDL m-a lasat in stand-by. Domnul presedinte Berceanu a dat bani tuturor primarilor PDL, mie nu. Cred ca i-am suparat la alegerile parlamentare din 2008, cand am acceptat bani de la guvernul liberal pentru niste drumuri. Am fost singurul primar PDL care a primit bani", a spus Cioc. Intrebat daca va trece la UNPR la alegeri, primarul a spus ca nu se grabeste si ca vrea dovezi de bunavointa. "Domnii Gheorghe Bica si Gigi Netoiu si-au trimis reprezentanti la mine, dar eu nu ma grabesc. In cazul in care cei care ma vor or sa demonstreze prin fapte, le dau voturile atunci", a comunicat el pretul corect.

Primarul fara vana

Despre primarul PSD din Cetate, Marian Duta, prin cercurile politice se vorbeste ca ar trage tot spre UNPR. "Lumea vorbeste multe. Este adevarat, toti m-au curtat, toti ma testeaza, dar mai e mult pana la toamna. Nici nu stiu daca voi mai candida. Mi s-a urat de 20 de ani sa fiu primar, nu mai am vana, sa vina altul mai tanar. Eu nu ii inteleg pe cei care candideaza la 70 de ani, mai fac o p...", a raspuns Duta. Primarul PNL din Ciupercenii Noi, Georghe Mungiu, si viceprimarul PC din Dobresti, Mihail Tiulescu, nu au dorit sa comenteze subiectul. "Sa fim oameni seriosi! Nu este nici o discutie. Cu cei de la UNPR sunt prieten, dar e cale lunga", a replicat Mungiu. "In mod expres nu m-a contactat nimeni din liderii partidelor. La ora asta exclud orice alt partid", a spus Tiulescu.

Primar de opozitie care nu critica guvernul

Ilie Nemtaru este primarul comunei Farcas din partea PSD. Pus si el pe lista transferabililor la bursa zvonurilor, primarul spune ca nu are motive sa plece din PSD, dar, surprinzator, nu se plange nici de PDL. Experienta sau interesele il determina sa declare ca si unii, si altii sunt la fel de breji. "Tot din partea PSD voi candida. Am relatii excelente cu oameni din PDL, dar le-am spus ca nu am motive sa plec de aici. Sunt prieten de 30 de ani cu domnul Bica, dar nu discutam politica si nici nu mi-a propus sa ma duc la UNPR", a spus Nemtaru, primarul care spune ca are gena de neamt in el. Desi este decis sa ramana fidel, primarul ii vede pe toti politicienii la fel. "Sunt baliverne ca guvernul da mai multi bani unor primari. Trebuie sa vedem lucrurile just. In conditiile actuale, oricare ar fi la guvernare, tot dracul ala e. Astea sunt resursele acum. Eu nu ma plang de nimeni", a mai spus Nemtaru.

A schimbat partidul din ambitie

Primarul PDL din Gangiova, Dumitru Toe, recunoaste deschis ca va trece la PSD la alegerile viitoare. "Inainte de alegerile din 2008, eu am fost mereu la PSD. In 2008 a fost o ambitie de-a mea sa candidez la PDL. S-a schimbat conducerea la PSD Dolj si am pus pariu cu ei ca voi iesi primar si din partea PDL. Eu am tinut in permanenta legatura cu organizatia PSD chiar a doua zi dupa alegeri. PDL nu a zis nimic, dar nici nu m-a invitat la vreo sedinta de-a lor, iar acest lucru m-a indepartat definitiv de ei", a spus Toe. Constient ca nu numele partidului il face primar, ci respectarea promisiunilor, edilul-sef liberal din Pielesti, Viorel Dan Dica, merge pe principiul "esti om cu mine, sunt primar cu tine". "Nu discutam pana la alegeri. Mi-au propus sa vin la ei, dar le-am spus ca, deocamdata, facem administratie. Sa vedem cum ma ajuta si, daca o fac, ma voi indrepta catre ei", a spus Dica. Oarecum resemnat, primarul pesedist din Rast, Iulian Silisteanu, nu vede vreun motiv pentru care ar schimba partidul, dar inca se gandeste. "Nu sunt hotarat, dar sa ma apuc acum sa-mi schimb parul... ei nu au bani pentru ei, dar sa-mi dea mie?", se intreaba retoric Silisteanu.