DeCeNews informeaza: Europa 2012. Estul noilor dictaturi
Criza financiara din Europa a concentrat toata atentia asupra zonei euro. Estul continentului, scapat de comunism in 1989, s-a trezit deodata singur in fata propriilor decizii. Practic, cadrul politico-diplomatic stabilit de Vest Estului in anii 90 a disparut odata cu integrarea in Uniunea Europeana. Problemele au inceput atunci cand vechile democratii ale Occidentului au inceput sa-si incalce propriile reguli. Tensiunea in Vest este atat de mare, incertitudinea fata de supravietuirea euro atat de puternica incat nimeni nu mai are timp de Europa de Est, acolo unde democratiile nu au prins inca radacini suficient de adanci.
Astfel, in Ungaria vecina, premierul Victor Orban a trecut o noua Constitutie in care justitia e trecuta sub control politic, media e total ingradita, Banca Nationala se subordoneaza Guvernului si multe alte lucruri fata de care vechea Constitutie comunista putea fi considerata liberala. Acum 10 ani ar fi fost de neconceput ca Ungaria sa incerce asa ceva. Astazi, incalcarea grava a normelor si tratatelor europene s-a soldat cu un fel de chiraiala nefolositoare din partea Bruxellesului si Washingtonului. Dna Clinton a zis ca nu e bine si dnul Barroso a zis la fel. In schimb, 30 000 de unguri au iesit in prima zi a anului pe strazile din Budapesta. Cetatenii ungari se exprima inclusiv in strada impotriva incercarilor de revenire la dictatura. Premierul Orban, care detine in Ungaria toata puterea executiva, presedintele fiind decorativ, nu poate face chiar tot ce-l taie capul si asta fiindca societatea ungara este vie si reactioneaza. Dincolo de tratate, ungurii se opun dictaturii.
In Romania vecina, lucrurile sunt mai grave decat in Ungaria. Aici, procesul de subordonare al justitiei catre puterea politica, care in Ungaria abia incepe, e aproape pe terminate. DNA doar ca nu are un partid politic declarat, caci participant direct la alegeri este. Aservirea media este aproape deplina. Statul este condus pe principii mafiote, de la numirea in functii, pana la colectarea impozitelor. In sfarsit, PDL a modificat legile electorale incalcand toate principiile democratice si a stabilit ca strategie electorala fraudarea alegerilor. Rezultatul: de Craciun si Anul Nou romanii si-au inghitit porcii, au luat cu asalt mallurile sau s-au imbatat crita. In afara de cativa membrii ai societatii civile nimeni nici macar nu s-a gandit sa demonstreze pasnic, in strada.
2012 va fi un an cu incercari cumplite pentru toata lumea. Lasat de capul lui, Estul neconsolidat democratic va intra in derapaj. Singurul stat in care exista insa toate sansele ca dictatura sa revina este insa Romania. Si asta in primul rand fiindca romanilor li s-a facut deja tare dor de Ceausescu...