Inpolitics: Scenariu: "Frankenstein" Basescu pregateste dezmembrarea monstrului UNPR (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Dupa ce a folosit UNPR pentru destabilizarea PSD, Basescu pregateste o schimbare de strategie, care are toate sansele sa duca la dezmembrarea partidului lui Oprea. O situatie asemanatoare celei a savantului Victor Frankenstein, care a creat un monstru din bucati de om, apoi tot el a incercat sa-l omoare, realizand ca nu foloseste nimanui.
"Sunt convins ca, in scurt timp, ma voi reintalni cu foarte multi dintre colegii mei, cei care sunt de buna calitate, pentru ca sunt majoritatea in partid si in alte partide. Sunt convins ca vom avea un traseu comun. Nu stiu cum, dar sunt convins ca, ceea ce incep eu astazi, este inceputul unei reconfigurari de scena politica romaneasca si care va atrage si schimbarea conducerii PSD actual si, probabil, posibilitatea construirii unei platforme mai largi, care sa cuprinda parti sanatoase din mai multe partide".
Declaratia lui Geoana de mai sus a fost facuta zilele trecute, la PRO TV, si merita toata atentia, pentru ca pare sa deconspire in buna masura strategia sa pentru viitorul apropiat.
Noul partid al lui Geoana, asa cum scriam inca de acum cateva saptamini, are toate sansele sa fie celebra Alba ca zapada pe care o tot anunta Lazaroiu de atata vreme. O grupare facuta din bucati luate, intr-adevar, de la mai multe partide, pe alese.
Un segment, mai mic sau mai mare, va fi luat de la PSD, un altul de la PNL, unde exista un grupuscul de oameni nemultumiti de politica lui Antonescu.
Exista, insa, potrivit ultimelor informatii de culise, un grup important care va fi luat, atentie, de la un partid din arcul puterii, anume UNPR.
Formatiunea lui Gabriel Oprea are cateva nume sonore, care s-ar putea regasi in orice partid respectabil, dar are si mai multe nume de condamnati ori anchetati penal, ceea ce intareste impresia ca UNPR a fost pentru PDL cam ce a fost Australia pentru Marea Britanie, adica locul unde se deportau nelegiuitii.
A doua mare problema, care deriva partial din prima, e ca in niciun sondaj UNPR nu trece de 1%. Punct.
Ar fi si dificil, bunaoara, atat timp cat "locomotiva" Gabriel Oprea, cu privirile lui fixe, lasa impresia, cand apare la TV, ca e gata sa treaca prin sticla ecranului si sa pocneasca pe oricine. Tocmai faptul ca UNPR are cateva nume grele, ambitioase, ale politicii, face ca acestea sa isi puna, logic, intrebari legate de viitorul lor. Cristian Diaconescu, Marian Sarbu, Eugen Nicolicea, mai nou si Popescu Piedone s.a.m.d. sunt lideri versati, interesati de mentinerea in sferele politicii, nu de experimente fara nicio sansa. In plus, comasarea alegerilor dezavantajeaza partidele mici, care se vad lipsite de sansa replierii strategice pentru parlamentare (aliante, fuziuni etc) in cazul unui esec la locale.
Topirea, partiala sau totala, a UNPR in alt partid nici macar nu e o strategie noua pentru actualii sforari de la putere, ea a fost folosita si in cazul Partidului Liberal-Democrat, infiintat doar pentru a fi absorbit ulterior de PD.
In sprijinul acestui scenariu s-ar putea inscrie lejer aducerea lui Sebastian Lazaroiu in zona de influenta a familiei Bondrea. Contactat de reportervirtual.ro, Lazaroiu a declarat ca "E vorba de un proiect mai mare, o sa vorbesc mai multe despre el la timpul potrivit. Undeva, prin februarie, voi vorbi mai multe despre proiect, care nu este un proiect de media, ci unul de societate".
Se stie, insa, ca gruparea "Spiru Haret", daca o putem numi astfel, este strans legata de UNPR, care a si incercat de-a lungul timpului sa promoveze diverse nume din preajma lui Bondrea in functii grele (un exemplu ar fi propunerea, acum cateva luni, a generalului Doinel Dinuica, prorector la USH, drept membru al CSM).
Daca gruparea respectiva primeste sarcina sa se reorienteze, ea ar putea asigura noului partid al lui Geoana un sprijin de exceptie, daca ne gandim fie si numai la faptul ca universitatea are sedii in toate judetele tarii, din care s-ar putea ceda o bucata pentru organizarea unor filiale. Acelasi schelet era pregatit inca de anul trecut pentru a naste un partid coordonat de Octav Cozmanca, dar un ordin venit de sus a schimbat planul in ultima clipa.
In aceste conditii, Lazaroiu ar putea avea rolul de ideolog al noii formatiunii si nu atat de sef al trustului de presa al lui Bondrea. Cum perioada anuntata de el pentru debutul noului mare proiect - februarie -, se suprapune cu cea de pregatire a congresului noului partid al lui Geoana, care se vrea in martie, sunt mari sanse sa nu fie vorba de o simpla coincidenta.
Fostul lider al PSD a vorbit deschis, deja, despre modelul Forza Italia pentru noua sa formatiune, si probabil ca asta si intentioneaza sa faca: un partid aparut din nimic, pe fundalul unei scene politice fumegande, care nemultumeste pe toata lumea, partid care sa scoata un scor de exceptie mai mult pe baza de mesaje bine mediatizate decit pe activitate om la om in teritoriu. Un partid care ar putea, cum spuneam, sa ia ceva halci din PSD si PNL, dar care aproape sigur ca va pune capat, intr-o forma sau alta, aventurii politice a UNPR.