Romania Libera informeaza : Se aglomereaza stanga politicii
Pregatiri. Ministrul Oprea are planuri mari cu viitoarea uniune de centru-stanga
Liderii UNPR au lansat Platforma de centru-stanga, baza doctrinara pentru Uniunea Social Progresista, al carei "botez" e preconizat pentru sfarsitul lunii decembrie. Si pentru ca tot si-a manifestat Mircea Geoana dorinta de a continua sa faca politica dupa o excludere din PSD, liderii UNPR i-au transmis ca este binevenit alaturi de ei.
Platforma de centru-stanga, conceputa ca un ONG, o miscare civica in care sa fie reprezentate asociatii de pensionari, patronate, sindicate si "marile valori ale Romaniei", dupa cum anunta ministrul Gabriel Oprea, pregateste practic terenul pentru Uniunea Social Progresista si a fost lansata ieri in prezenta a peste 150 de studenti de la facultatile bucurestene. "Pentru a rezista tentatiei de a deveni populista, stanga trebuie sa ramana onesta. Stanga europeana este stanga care elimina monopolurile, fie ca ele sunt economice, dar maiales cele politice", a explicat Cristian Diaconescu, presedintele de onoare al UNPR, ceea ce-si propune viitoarea uniune. Uniune care se va bate pe voturi, evident, cu Uniunea Social-Liberala. "UNPR are o strategie extrem de bine pusa la punct pentru a se legitima pe deplin pe scena politica romaneasca. Cine crede altceva despre acest partid se va pacali. UNPR isi calculeaza foarte exact fiecare pas si, din cate ati putut observa, cam tot ceea ce ne-am propus am si realizat", este avertismentul transmis de Diaconescu acelora care pun sub semnul intrebarii resursele UNPR de a supravietui politic dupa alegerile din 2012.
Sondajele de opinie realizate pana acum nu prea au reusit insa sa plaseze partidul ministrului Gabriel Oprea peste marja de eroare. Asa se explica si apetitul progresistilor pentru a semna, in teritoriu, protocoale de colaborarecu organizatiile PDL in perspectiva alegerilor locale. "Acolo unde Coalitia are un primar sau un presedinte de consiliu judetean in functie care se bucura de increderea si sprijinul comunitatii, acolo vom merge pe varianta candidatului comun. Fie ca este de la UNPR, fie ca este de la PDL, acel candidat va primi sprijinul ambelor partide", explica strategia, in urma cu aproape o luna, Gabriel Oprea.

Si Geoana mizeaza pe "curente neexplorate" de stanga

"El (Mircea Geoana - n.r.) este binevenit si, daca vrea sa participe la acest dialog, cred ca are ceva de spus. Are idei de stanga, este un politician cu alonja internationala", a fost invitatia pe care i-a lansat-o, ieri, presedintele UNPR, Marian Sarbu, lui Mircea Geoana.
Invitatia liderului UNPR survine dupa ce presedintele Senatului a declarat ca nu pleaca din PSD si ca nu intentioneaza sa provoace o sciziune a partidului, dar ca va lupta pentru "dreptul la supravietuire politica" daca se va incerca eliminarea sa. Ulterior, Geoana a venit si cu detalii despre planurile sale de rezerva in cazul in care Comisia de Etica si Integritate decide duminica sa propuna excluderea sa din PSD. "Merg si fac politica inainte. Cum, cu cine, nu stiu. Sunt un om cu convingeri politice profunde, sunt un social-democrat profund, pot fi denumit de centru, centru-stanga. Sunt un om care intelege si nevoia unor sub-curente ideologice in partidul nostru. (...) Cred ca si mesajul social-liberal e important. (...) Cred ca esteloc si de un curent social-crestin", a explicat Geoana intr-un interviu tv.
Pana atunci insa, presedintele Senatului pare sa ramana cu tot mai putini sustinatori in razboiul cu Victor Ponta, in conditiile in care pentru respectarea deciziei de luni a Biroului Permanent al PSD se pronunta tot mai multe filiale. Printre acestea, organizatiile Tulcea, Valcea si Alba, dar si Organizatia de Femei a PSD si Tineretul Social-Democrat.
Traian Basescu, președintele Romaniei:"PDL nu poate atinge singur pragul de 50%. De aici vine si nevoia de noi forte politice. PDL are doar 30%, daca nu devine si mai slab din cauza scandalurilor de coruptie."