ANALIZA IMPACTNEWS : Amenintarile lui Piedone si soarta PC-ului dupa demisia sa (Autor : VIORELA GRECU)
Demisia lui Cristian Popescu, Piedone pe numele de politician, era una asteptata in interiorul PC, dupa o serie de amenintari directe aruncate in ultimele saptamani. Dincolo de asta insa, PC-ul ramane acum fara cea mai cunoscuta figura, desigur, cu exceptia lui Dan Voiculescu, si pare tot mai aproape de disolutie.


Voiculescu, amenintat de Piedone

In ziua in care Sorin Oprescu a fost prezentat candidat al USL la Primaria Generala, presedintele PC Daniel Constantin a iesit public anuntand o fisura in alianta si candidaturi separate la locale. Iesirea lui a fost justificata atunci, spuneau sursele conservatoare, dar si social-democrate, de presiunea imensa pusa de Piedone, care ameninta cu parasirea partidului in situatia in care Voiculescu si Constantin nu vor obtine o sustinere pentru el de la Ponta si Antonescu.
La o zi distanta, acelasi Piedone a oferit informatii "pe surse" jurnalistilor cum ca ar intentiona sa candideze independent. In realitate, primarului sectorului 4 nu urmarea decat sa mareasca presiunea pusa pe Voiculescu si compania.

Decaderea lui Voiculescu, motivul demisiei lui Piedone

Doar ca de cealalta parte, insusi mogulul avea mari probleme de influenta intr-un USL care a inceput sa calculeze rentabilitate iesirii PC-ului din jocul aliantei. Pana si Antonescu a inceput sa se distanteze de el, cat despre relatia conflictuala cu Ponta, lucrurile erau clare de mai multa vreme.
In acest context, pretentiile personale ale lui Piedone nu aveau cum sa fie satisfacute, chiar daca PC-ul s-a luptat pentru ele in interiorul USL, atat cat i-a permis pozitia de partid satelit, cu 2% intentie de vot si cu un sef privit mai degraba ca un factor negativ, de vulnerabilitate in cadrul constuctiei politice.

PC, de la viata artificiala pana la moartea naturala. Piedone, candidatul Miscarii Populare

Dincolo de faptul ca, in tot acest timp, Piedone deja practica un joc la doua capete, fiind in negocieri cu Neculai Ontanu si Gabriel Oprea, ceea ce ii pune cu siguranta la indoiala fidelitate si loialitatea fata de un partid (si fata de Voiculescu, un om care, sa nu uitam, i-a finantat mai multe proiecte rasunatoare in sectorul 4 si i-a asigurat expunerea mediatica permanenta), pierderea sa echivaleaza cu disparitia din PC a singurei figuri curate, cu notorietate si credibilitate, practic singura locomotiva cu potential din toata formatiunea.
In lipsa lui Piedone, sansele ca in viitor PC-ul sa iasa de sub umbra unei Voiculescu prea mult controversat si a unui presedinte oficial-marioneta cu un nume prea putin cunoscut s-au diminuat considerabil, daca nu cumva au ajuns deja la zero.
Surse conservatoare vorbesc despre o acuta lipsa de mobilizare a structurilor locale, si asa putine si fara vectori de imagine, ceea ce justifica in mare parte scorul de 1-2 % din sondaje. Poate asta explica si disperarea lui Voiculescu de a obtine mai multe locuri in cadrul USL, in ciuda intelegerilor initiale. In lipsa unei impuneri artificiale, PC-ul nu are cum sa mai dea primari , consilieri sau parlamentari.
Situatia este confirmata, de altfel, si de hotararea doctorului Ciuhodaru de a se lasa mai dragraba pe mana lui Oprea decat pe cea a lui Voiculescu cand vine vorba de maximizarea sanselor pentru a castiga Primaria Iasiului .
Asadar, demisia lui Piedone din PC condamna conservatorii la continuare unei existente artificiale, alimentate doar de disponibilitatea financiara a fondatorului, precum si de puterea sa mediatica, unelte care insa, in absenta unei aliante cu partide "reale", s-au dovedit insuficiente. Cat despre Cristian Popescu Piedone, la aceasta ora se fac calcule cu privire la sansele sale de castigare a Primariei Bucuresti din partea Miscarii Populare.