Senatorul Gheorghe Marcu a sustinut o declaratie politica intitulata: Strategia fiscal - bugetara 2012 - 2014, o prognoza fara viitor
Suntem si vom fi datori vanduti. Nu este previziunea mea si nu este departe in timp. Practic acest lucru se intampla, iar despre indatorarile viitoare citim negru pe alb, in Strategia fiscal - bugetara pe perioada 2012 - 2014, elaborata de catre Guvernul Romaniei.
Exista doua linii directoare ale discursului celor de la Putere, cand vine vorba despre parcursul economic al tarii: investitiile si crearea de locuri de munca. Din pacate, constatam ca nu s-a depasit, in toti acesti ani, nivelul declarativ. Este nevoie de o simpla intoarcere in timp si de o minima analiza. Anii 2000-2004 si mai apoi 2004-2008 au adus intr-adevar crestere economica, insa guvernele Boc au inregistrat numai descrestere economica sau, cum le place sa spuna, au inregistrat "crestere economica negativa". Constatam la tot pasul investitii nerentabile care au angajat efortul nostru, al tuturor, desfiintarea locurilor de munca, cresterea alarmanta a numarului specialistilor din diverse domenii, ce parasesc tara, aproape falimentarea unor sectoare prioritare pentru functionarea statului... intr-un cuvant, dezastru.
Departe de mine de a folosi vorbele mari si exagerarile de orice fel, insa nu-mi pot explica, de exemplu faptul ca fondul de pensii a inregistrat excedent la un moment dat, iar acum a ajuns la un deficit de miliarde de euro. Cum se explica acest fenomen? Unde sunt banii? Care a fost politica fiscala si cea bugetara in aceasta directie?
Citesc in Strategia fiscal - bugetara pe perioada 2012 - 2014 faptul ca incepand cu anul 2012 finantarea deficitului bugetar se va asigura din emisiuni de titluri de stat pe piata interna si pe piata externa de capital, in valoare de 7 mld Euro. Se confirma faptul ca noi ne vom imprumuta in continuare, cu miliarde si miliarde de euro.
Insa se naste intrebarea fireasca: pana cand? Cat timp va mai putea duce Romania datoria publica exorbitanta si unde sunt celelalte masuri care sa vina in intampinarea nevoilor economice?
Unde sunt masurile pro-active, care sa duca la cresterea economica a tarii?
Motorul cresterii economice, adica investitiile eficiente si crearea de locuri de munca, nu exista la momentul actual, economia mergand intr-o directie extrem de periculoasa, fara prioritati si strategii. Repet, avem de-a face cu investitii total nerentabile si generatoare de cheltuieli, din momentul in care construim piscine olimpice care stau inchise din lipsa de personal, terenuri performante de fotbal, pe campuri accidentate, in localitati cu 2, 3 tineri sau patinoare exorbitante care nu-si amortizeaza investitia din pretul biletelor.
Tot Strategia fiscal-bugetara vorbeste despre masuri urgente, ca imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare si combaterea evaziunii fiscale. Ce s-a facut pana acum in acest sens? Mai nimic. Numai reclama la televizor si mult spectacol, insa cu putine beneficii reale pentru bugetul de stat.
Fara a jigni pe cineva, consideram ca actuala echipa guvernamentala este un amalgam ciudat ce cuprinde ipocrizie, incompetenta, duplicitate, minciuna, mergand in unele cazuri pana la tradare fata de semenii pe care ii reprezinta.