Rusia a avertizat joi Kosovo impotriva oricarei tentative de preluare a controlului asupra punctelor de frontiera aflate in litigiu cu Serbia, aceasta situatie putand sa conduca la o noua "baie de sange" in acest teritoriu disputat.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a alaturat apelurilor la calm adresate Kosovo inaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate, ceruta de Rusia.
"Este o situatie foarte periculoasa", a subliniat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin. "Exista un pericol real de conflict si baie de sange deoarece prezenta internationala prevede, potrivit informatiilor noastre, impreuna cu autoritatile de la Pristina, sa desfasoare o operatiune de preluare a controlului prin forta asupra nordului Kosovo, ceea ce este un lucru foarte urat", a adaugat el in fata presei.
Premierul kosovar Hashim Thaci a prezentat miercuri detaliile unui plan pentru restabilirea controlului asupra a doua puncte de frontiera aflate in litigiu cu Serbia, care au fost la originea unei crize la sfarsitul lui iulie, acuzand Belgradul ca pregateste noi violente.
Un politist albanez din Kosovo a fost ucis in timpul confrutarilor de la frontiera dintre Kosovo si Serbia in iulie.
Guvernul de la Belgrad, care nu a recunoscut niciodata declaratia de independenta a Kosovo in 2008, a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate, cerere sustinuta de Rusia.
Ban Ki-moon a explicat in cadrul unei conferinte de presa ca este "profund ingrijorat" in legatura cu tensiunile si impactul lor asupra nordului Kosovo. El a precizat ca ministrul de Externe sarb Vuk Jeremici a trimis o scrisoare ONU cerandu-i acesteia sa ia masuri in acest dosar.
Ban a cerut Serbiei si Kosovo sa "mobilizeze toate eforturile pentru a evita o escaladare a tensiunilor si a impiedica o confruntare in nordul Kosovo".